Siber güvenliği iyileştirmeyi ve siber tehditleri önlemeyi amaçlayan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından önemli çalışmalar yürütüldüğü belirtildi. USOM’un siber olaylara müdahale, ulusal güvenliğin sağlanması ve koordinasyonun sağlanması konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı.
“USOM, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürütüyor. Siber kapasite inşası, teknolojik önlemler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunması konularında hizmetleri ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağlıyor.”
USOM’un çalışmalarıyla Türkiye’deki kritik kurum ve kuruluşların tehdit ve zafiyetlere karşı uyarıldığı ve gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi. Zararlı bağlantıların tespit edilmesiyle altyapı seviyesinde erişim engellenerek internet kullanıcılarına ve sistemlerine yönelik saldırıların önüne geçildiği belirtildi.
USOM’un 2013 yılından bu yana toplamda 424 binin üzerinde zararlı yazılımı ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiği ve erişimin engellendiği vurgulandı. Geçtiğimiz bir haftada 282 milyon 33 bin erişim isteğinin engellendiği belirtildi.
USOM tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisi ile 64 bin 115 adet oltalama saldırısı gerçekleştiren alan adına erişim engeli getirildiği ifade edildi. 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığı belirtildi.
USOM koordinasyonunda kurumların ve kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik faaliyetler kapsamında Siber Olaylara Müdahale Merkezleri’nin (SOME) 7 gün 24 saat görev başında olduğu kaydedildi. USOM bünyesinde 2 bin 317 SOME ekibi, 7 bin 981 uzman personel ve 400 USOM Uzmanı ile Türkiye’nin siber sahasının korunduğu belirtildi. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıldığı ve zafiyetlere ait risklerin önceden tespit edildiği vurgulandı. 2024 yılında yapılan taramalarda 15 bin 330 siber güvenlik açığının tespit edilerek ilgili kurumların bilgilendirildiği ifade edildi.
Siber olaylara müdahalede yerli ve milli yazılımların önemli katkılar sağladığı belirtildi. Avcı, Azad ve Kasırga gibi tamamen iç kaynaklara geliştirilen projelerle ulusal siber güvenlikte örnek teşkil edecek çalışmalara imza atıldığı vurgulandı. “İnternete açık kaynaklara ilişkin zafiyet taraması faaliyetlerini yürüttüğümüz Kasırga projemiz ile haftalık 130 taramayla 285 farklı portun servis ve zafiyet taramasını gerçekleştiriyoruz.”