Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nin İlk İzleme Raporu Yayınlandı
Sabancı Holding ve Heidelberg Materials’in ortak kuruluşu Akçansa’nın Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği ile birlikte yürüttüğü Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nin ilk izleme raporu yayımlandı.
Proje kapsamında Marmara Denizi’nin tabanına 280 yapay resif yerleştirildi. İzleme çalışmaları, bu resiflerin çevresinde deniz yaşamının hareketlenmeye başladığını ortaya koydu. Sonuçlar, bir yıllık süre sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiğini gösterdi. Karagöz ve Eşkina gibi ekonomik değere sahip balıkların sayısında da artış gözlemlendi.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde “kritik derecede tehlike altında” sınıfında yer alan Pina midyesine (Pinna nobilis) de resiflerin etrafında rastlandı. Uzmanlar, resif ekosistemine yerleşen balık popülasyonunun artmasını öngörüyor.
Proje, Akçansa’nın daha sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlama hedefiyle hayata geçirildi. Akçansa Genel Müdürü Vecih Yılmaz, “Yapılan ilk incelemelere göre 33 farklı canlının resif kümeleri etrafında tespit edilmesi, resiflerin Marmara Denizi’ne sağladığı ekolojik katkıyı göstermesi bakımından çok değerli. Projemizin resiflere yerleşen balık sayısında artış olacağını ortaya koyması, projenin sürdürülebilir geleceğimize sağlayacağı katkı açısından hepimizi umutlandırıyor” dedi.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Bayram Öztürk, “Marmara Adaları yapay resif projesi Marmara’nın korunması için hem önemli hem de örnek bir girişim olarak öne çıkıyor. Resifler içinde bu kadar büyük Eşkina popülasyonunu Marmara’da başka hiçbir yerde görmedim” şeklinde konuştu.
Proje Girişim Grubu Lideri Hüseyin Semerci, “Marmara Adaları Yapay Resifler Projesi’ne, biyolojik çeşitlilik ve deniz altındaki canlı popülasyonuna katkı sağlamak üzere başladık. Denizlerimizin sürdürülebilir geleceği için projemiz kapsamında çalışmaya devam edeceğiz” dedi.