Zeytin Yaprakları: Sağlıklı Bir Alternatif
Güney Avustralya Üniversitesi’ndeki beslenme ve gıda bilimi direktörü Evangeline Mantsiouris, zeytin yapraklarının güçlü bir antioksidan olan oleuropein açısından zengin olduğunu belirtiyor. Bu bileşik zeytin ve zeytinyağında da bulunsa da daha az miktarlarda yer alıyor. Bu nedenle insanlar giderek daha fazla geleneksel çay yerine zeytin yaprağı çayını tercih ediyor.
Türkiye, zeytin üretiminde İspanya’dan sonra ikinci olsa da zeytin yapraklarının çay olarak tüketimi yaygın değil.
Glavcom’un haberine göre zeytin yaprakları hidroksitirosol, luteolin, apigenin ve verbaskozid gibi başka güçlü antioksidanlar içeriyor. Evangeline Mantsiouris, “Antioksidanlar, vücuttaki oksidatif süreci azaltarak çalışır. Bu süreçler DNA’mıza, hücre zarlarımıza ve dokularımıza zarar vererek kanser ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yol açabilir” diyor.
Kalp Sağlığını Destekliyor
Bir araştırmaya göre, 12 deneysel çalışmada yer alan 819 katılımcıya zeytin yaprağı ekstresi verildi ve kardiyovasküler hastalık risk faktörlerinde iyileşme görüldü. Çalışmalar özellikle kan basıncında azalma gibi olumlu etkiler ortaya koydu ve bu etkinin yüksek tansiyonu olan kişilerde daha belirgin olduğu görüldü. Zeytin yaprağının bu potansiyel faydaları onu kalp sağlığı için doğal bir alternatif haline getiriyor.
Zeytin yaprakları çay olarak demlenebilir, salatalara eklenebilir veya smoothie’lere katılabilir. Ancak yapraklar antioksidanlar nedeniyle acıdır, bu nedenle taze tüketilmeleri zor olabilir. Ancak kaynar veya ılık suda demlenerek bu acılık giderilebilir. Ayrıca zeytin yaprağı ekstresi hazır yemeklere, ekmeklere ve diğer unlu mamullere eklenebilir.
Günde 1 Grama Kadar Zeytin Yaprağı Ekstresi Tüketmek Güvenli
Zeytin yaprağı ekstresi yemek veya içmek ile ilgili herhangi bir toksisite raporu bulunmuyor. Çalışmalar, günde 1 grama kadar zeytin yaprağı ekstresi tüketiminin güvenli olduğunu gösteriyor. Ancak günde 85 mg/kg vücut ağırlığının üzerindeki dozlarda yağ ekstresinin potansiyel toksisitesiyle ilgili bazı raporlar mevcut. Bu miktar, 80 kg ağırlığındaki bir yetişkin için günde 6,8 gram demektir ve bu da çalışmalarda kullanılan dozdan çok daha yüksektir.