Osmangazi Belediyesi, kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Uludağ’ın doğal güzelliklerini ve tarihini daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla…
Osmangazi Belediyesi, kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Uludağ’ın doğal güzelliklerini ve tarihini daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla “Olimpos’tan Uludağ’a” adlı bir söyleşi düzenledi. Söyleşiye Uludağ Yerel ve Alan Kılavuzu Hasan Ören konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir ve çok sayıda davetli de yer aldı. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte, Hasan Ören Uludağ’ın tarihçesi, ekosistemi ve isim değişim süreci hakkında önemli bilgiler verdi.
Osmanlı’nın Bursa’yı fethettiği dönemde, Uludağ’ın Bursa’ya bakan yamaçlarında 52 manastırın bulunduğunu belirten Hasan Ören, bu manastırlarda keşiş ve rahiplerin yaşadığını, bu nedenle Osmanlıların dağa “Keşiş Dağı” adını verdiğini ifade etti. Cumhuriyet döneminde, 1925 yılında Bursa Öğretmen Lisesi Müdürü Hakkı Baha Pars tarafından büyük bir okul kervanı düzenlendiğini belirten Ören, Osman Şevki Bey’in de Harita Etüt Dairesi Başkanı olarak bu kervana katıldığını aktardı.
İstanbul’dan gemiyle Bursa’ya gelirken Keşiş Dağı’nı gören Osman Şevki Bey’in, bu dağa “ulu bir dağ” şeklinde hitap ettiğini belirten Ören, kamp süresince yapılan incelemeler neticesinde Osman Şevki Bey’in, el yazısıyla çıkardığı bir gazeteye “Uludağ” adını verdiğini söyledi. Böylece, Uludağ kelimesinin ilk kez burada dile getirildiğini aktardı.
Kamp sırasında Osman Şevki Bey’in başkanlığındaki bir grubun zirveye çıkmak için yola çıktığını anlatan Hasan Ören, bu sırada Osman Şevki Bey’in, “Keşiş Dağı” isminin uygun olmadığını ve bu dağa “Uludağ” denmesinin daha doğru olacağını savunduğunu belirtti. Yapılan isim değişikliği önerisinin Ankara’ya iletildiğini, dönemin Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi Fevzi Çakmak’ın imzasıyla gelen yanıtta “Uludağ kelimesiyle ilgili teklifiniz olumludur. Harita dairesine Keşiş kelimesi yerine Uludağ kelimesi kullanmayı emrettik. Dahiliye vekaleti nezdinde de Keşiş Dağı yerine Uludağ denilmesini emrettik” ifadelerinin yer aldığını aktardı. Böylece, Keşiş Dağı’nın 1925 yılında resmen Uludağ olarak adlandırıldığını söyledi.
Evliya Çelebi’nin Bakacak Seyir Terası’ndan hayranlıkla söz ettiğini belirten Ören, Uludağ’ın kuzey yamacında Bursa’ya hakim bir noktada bulunan Bakacak bölgesinin, kentin en güzel manzarasına sahip noktalarından biri olduğunu ifade etti. Osmanlı döneminde Ramazan ayının başladığını duyurmak için Bakacak Tepesi’nden ayın hareketlerinin takip edildiğini ve Ramazan’ın başladığı gece burada ateş yakılarak halka duyurulduğunu anlattı. Bu nedenle bölgenin “Bakacak” adını aldığı bilgisini paylaştı.
Uludağ’ın en yüksek noktasının 2.543 metre rakımlı Uludağ Tepesi olduğunu belirten Ören, Zirve Tepe’nin ise 2.487 metre yüksekliğe sahip olduğunu ifade etti. Uludağ Milli Parkı içinde iki oteller bölgesi, iki kamp alanı ve dört günübirlik kullanım alanı bulunduğunu belirtti. Yaz aylarında Uludağ’a giriş yapan ziyaretçi sayısının 35 bine ulaştığını, yılda 1 milyon 500 bin kişinin bu doğal güzellikleri ziyaret ettiğini aktardı.
Avrupa kıtasında yaklaşık 13 bin bitki türü bulunurken, Türkiye’de bu sayının 12 bin civarında olduğunu ifade eden Ören, Uludağ’da 1.308 bitki türünün tespit edildiğini ve bölgenin bitkisel çeşitlilik açısından büyük bir zenginliğe sahip olduğunu vurguladı. Devam eden araştırmalarla bu sayının daha da artmasının beklendiğini dile getirdi.
Uludağ’ın 173 endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını belirten Ören, bunlardan üçünün küresel ölçekte, 54’ünün ise Avrupa ölçeğinde nesli tehlike altında olan türler olduğunu ifade etti. Uludağ’ın önemli bir bitki alanı olarak belirlendiğini ve acil koruma altına alınması gereken alanlar arasında yer aldığını belirtti.
Bölgede 46 kelebek türü tespit edildiğini, akbaba ve kaya kartalının üreme popülasyonlarına ev sahipliği yapması nedeniyle Uludağ’ın önemli bir kuş alanı olarak kabul edildiğini belirten Ören, ayrıca Uludağ çevresinde beş balık, 145 kuş, 32 memeli, 10 kurbağa ve 30 sürüngen türünün yaşadığının tespit edildiğini sözlerine ekledi.
Söyleşinin sonunda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, etkinliğe katkılarından dolayı Uludağ Yerel ve Alan Kılavuzu Hasan Ören’e günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.