Ulaştırma Bakanlığı’ndan anlamlı Cumhuriyet filmi

Ulaştırma Bakanlığı’ndan anlamlı Cumhuriyet filmi
Yayınlama: 29.10.2024 13:46
A+
A-

Ulaştırma Bakanlığı, İhsan Pere’yi Cumhuriyet’in 101. Yılında Andı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Mücadele’nin sembol isimlerinden olan muhabere kahramanı İhsan Pere’yi Cumhuriyet’in 101. yılında bir tanıtım filmiyle andı.

İhsan Pere, işgal altındaki İstanbul’da gizli bir telgraf santrali kurarak işgalle ilgili gelişmeleri ölümü göze alarak Milli Mücadele kurmaylarına iletiyordu.

Filmde, gizli santralın basılmasının ardından idam tehlikesini göze alan Pere’nin, “Yakalanırsak, çocuklarımız hayatta kalana emanet olsun.” diyerek bir mektup ve telgraf için santrali evine taşıdığı anlatılıyor.

Filmin sonunda, TUSAŞ’a saldırıdan sonra bir çalışanın haykırdığı, “Hainlere inat daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz.” sözleri yer alıyor.

İhsan Pere Kimdir?

İhsan Pere, 1885 yılında İstanbul’da doğdu. İngilizlerin İstanbul’u işgal etmesiyle posta ve telgraf gibi haberleşme araçları İngilizler tarafından kontrol altına alındı.

Ancak İhsan Pere, tüm baskılara ve denetimlere rağmen gizli bir hat kurarak Anadolu ile haberleşme ağı oluşturdu. Bu gizli telgraf merkezi sayesinde İstanbul’daki gelişmeler Anadolu’ya iletildi.

İhsan Pere’nin ölümü göze alarak verdiği muhabere mücadelesi sayesinde Milli Mücadele’nin Ankara ve Anadolu ile haberleşmesi sağlandı. Anadolu ile yaptığı haberleşmede “PR” şifresini kullanan İhsan Pere, İstiklal Madalyası ile mükafatlandırıldı. Soyadı kanunu çıktıktan sonra da kullandığı şifre kendi soyadı olarak belirlendi: “PERE”.

İstiklal kahramanı İhsan Pere, 1969 yılında vefat etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.