Koronavirüs salgını ve iklim değişikliğinin yarattığı zorluklara rağmen Türkiye, tarım üretiminde ayakta kalarak dünyaya umut ışığı oldu.
Tarım sektörü, ülkenin ekonomik büyümesine istikrarlı bir şekilde katkı sağladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye, bitkisel ürünler, sebzeler ve meyveler üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dünya tarımında ilk 10’da yer aldığını ve Avrupa’da tarım konusunda lider konumda bulunduğunu vurguladı. Ülkenin tarımsal gayri safi yurtiçi hasıla bakımından Avrupa’da birinci sırada yer aldığını ve fındık, incir, kiraz ve kayısı üretiminde açık ara dünya lideri olduğunu belirtti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatının bu yılın sonunda 35 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini bildirdi.
Türkiye’nin tarımsal üretimdeki başarısı, 85 milyonu aşkın nüfusunun ve 50 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını karşılayabilmesinde ve aynı zamanda ihracat yapabilmesinde kendini gösterdi. Avrupa’da birinci ve dünyada dokuzuncu sırada olan Türkiye, tarımsal hasılada Avrupa’nın en önemli tarım ülkesi olma özelliğini koruyor.
Son 3 yılda şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, soya, pamuk, zeytin, elma, kiraz, incir, Antep fıstığı, limon ve çilek gibi ürünlerde tüm zamanların üretim rekorları kırıldı.
Türkiye, 2023 yılında 212 ülkeye 2 bin 200 çeşit tarımsal ürün ihraç etti. Bu dönemde tarla bitkileri üretimi %34, meyve üretimi %94 ve sebze üretimi %23 arttı. 2023’te bitkisel üretim miktarı 137 milyon tonla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.