Hatay’ın yeniden canlandırılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği içinde olan Türkiye Tasarım Vakfı (TTV), projenin ikinci yılında da çalışmalarını sürdürüyor.
TTV, uluslararası mimarlık ofisleriyle birlikte Hatay için arkeolojik, sosyolojik, ekonomik ve mimari özellikleri dikkate alarak bir master plan hazırladı. Plan, yeşil alanları ve kamusal alanları artırırken mevcut konut ve ticaret alanlarını koruyor.
Asi Nehri boyunca yeşil koridorlar oluşturularak sıvılaşma ve taşkın riskleri azaltılıyor. Eğitim, sağlık, idari ve dini alanlar yeşil koridorlarla birbirine bağlanıyor.
Master planın pilot çalışmaları Antakya kent merkezi, tarihi kent merkezi ile Defne, İskenderun, Kırıkhan ve Samandağ ilçelerinde başlatıldı.
TTV Başkanı Furkan Demirci, depremin ikinci yıldönümünde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hüznümüz ilk günkü gibi taze. Ancak Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için hepimize görevler düşüyor. Üç ölçekte bir master plan hazırladık. Tasarımlar şehrin iklimine ve geleceğine uygun.”
TTV’nin yaklaşımında erişilebilirlik, yenilenebilir enerji, kültürel süreklilik ve ekolojik hassasiyet gibi unsurlar korunmuş. Yeşil alanlar üç katına, donatı alanları iki katına çıkarılmış.
Antakya kent merkezinde 50 hektarlık pilot proje alanında yaklaşık 5 bin konut ve 2 bin ticari alan korunarak nehir kıyısı açılmış. Yeşil alanlar üç katına, donatı alanları iki katına çıkarılmış. Yeni bir kütüphane, konser salonu, tiyatro, yayalaştırılmış yol ve bisiklet yolu eklenmiş.
TTV Başkanı Demirci, projenin dünya mimarlık tarihinde yer edindiğini ve uluslararası platformlarda ilgi gördüğünü belirtti. “Projelerimiz tüm dünyada umut oldu” dedi.
Demirci, Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için daha geniş çaplı bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. “Türkiye’de ve dünyada tüm kurumları iş birliğine ve desteğe davet ediyoruz. Hatay Yeniden Canlanıyor, aslında tüm Türkiye’nin ortak bir projesi.”