Ekonomik Göstergelerde İyileşme, Dış Ticarette Denge
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayı rekor ihracatını duyurarak, mal ihracatında tarihin en yüksek ekim rakamlarına ulaşıldığını söyledi.
Bakan Bolat, küresel ekonomik sıkıntılara işaret ederek, şunları belirtti: “Ekonomik büyümede zayıflık kaygıları veriyor ama ihracatçılarımız ve biz, net bir şekilde çaba gösteriyoruz.”
Bakanlık olarak, 264 milyar dolarlık OVP hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını belirten Bolat, kasım ve aralık aylarında da rekor denemeleri yapacaklarını söyledi.
Bolat, geçen yılı aşarak ihracatta 2024’te %3,2 ve 2025’te %3,2’lik büyüme beklediklerini kaydetti. 2022’de Avrupa’ya yapılan ihracatta ilk 10 ay itibariyle 3-4 milyar dolarlık bir artış olduğuna dikkat çekti.
Hizmet Sektöründe Büyüme
Bakan Bolat, Türkiye ürünlerinin kaliteli olduğunu ve talebin arttığını belirterek, “İhracat hem mal hem de hizmet bazında artacak. Avrupa ve ABD’de talebin artacağını öngörüyoruz ve ihracatımız buna yanıt verecek” dedi.
Bolat, “Bu sene hizmetler sektöründe 112-113 milyar dolarlık ihracat geliri hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
İthalatta Azalma
Son 1 yılda ekimden ekime ihracatta 8,5 milyar dolar artış olduğunu belirten Bolat, 10 ayda 216 milyar dolara ulaşıldığını söyledi. İthalatı azaltmada başarılı olduklarını vurgulayan Bolat, son 12 aylık dış ticaret açığının 77,5 milyar dolar, ilk 10 ayda ise 28,5 milyar dolar azaldığını belirtti.
Merkez Bankası Rezervlerinde İyileşme
Bakan Bolat, ekonomide yaşanan olumlu gelişmeleri sıralayarak şunları söyledi: “İstihdam, ekonomik büyüme, ihracattaki artış, ithalattaki azalış, cari işlemler açığının azalması, Merkez Bankası rezervlerinin rekor seviyelere yükselmesi gibi gelişmeler, Türkiye’nin kredi risk priminin düşmesine yol açtı.”
İhracatçıların Desteklenmesi
Bakan Bolat, ihracatçılara yönelik desteklere ilişkin soru üzerine, hükümetin sabit kur uygulaması yapmadığını söyledi. Kurun piyasalarda kendini bulduğunu belirten Bolat, uyguladıkları dezenflasyon programı sayesinde döviz piyasalarında istikrar sağlandığını söyledi.
Bolat, ihracatçılara çeşitli destekler verdiklerini ve 2030’a kadar ihracatçı sayısını 160 bine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
İsrail-Filistin Ticareti
Bakan Bolat, İsrail’e ihracatın sürdüğüne dair iddiaların doğru olmadığını, mayıstan itibaren İsrail’e ihracat ve ithalatın durdurulduğunu söyledi.
Bolat, Filistinli ithalatçıların ürünlerini İsrail limanlarından geçirmek zorunda olduklarını ancak Türkiye’nin 2 Mayıs’tan itibaren İsrail’e hiçbir ihracat veya ithalat sevkiyatına izin vermediğini belirtti.
ABD İlişkileri
Bakan Bolat, ABD başkanlık seçimleri hakkında sorulan soru üzerine, Türkiye-ABD dış ticaretinin bu yıl 35 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Trump’ın ilk döneminin çalkantılı geçtiğini hatırlatan Bolat, 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefi üzerinde anlaşıldığını söyledi. Trump’ın ikinci döneminde ilişkilerin iyileşmesini beklediklerini belirten Bolat, savunma sanayisinde ambargosuz bir işbirliği ve dış ticarette gümrük vergilerinin azaltılmasını umduklarını ifade etti.