Son dönemlerde yat turizminin artan popülaritesi, Türkiye’nin yatlar için önemli bir destinasyon haline gelmesini sağladı. Bu durum, teknelerin barınabileceği ve bağlanabileceği altyapıya olan ihtiyacı artırdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki yat limanları ve yapım projeleri hakkında bilgi verdi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumu, iklimi ve seyir rotalarındaki yeri nedeniyle büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Yat turizminin büyümesiyle hizmet alacak noktalara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Uraloğlu, Bakanlık olarak kıyı kentlerindeki deniz araçları için bağlama ve barınma yerlerinin çözümü için projeler yürüttüklerini söyledi.
Denizcilik sektörüne yapılan yatırımlardan bahseden Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve desteğiyle önemli mesafeler kat edildiğini ifade etti. 2002 yılında 41 olan yat limanı sayısının 63’e çıkarıldığını söyleyen Uraloğlu, “2002’de 8 bin 500 olan yat limanı kapasitesi, yaptığımız yatırımlarla yüzde 194 artarak 25 bin 38’e ulaştı. Devam eden ve planlanan projelerle yat limanı sayısını 74’e, tekne bağlama kapasitesini ise 29 bin 29’a yükselteceğiz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, devam eden ve planlanan yat limanları hakkında da bilgi verdi. Muğla’da Dalaman ve Datça, Antalya’da Gazipaşa ve Demre, İstanbul’da Haliç ve Tekirdağ’da Tekirdağ Yat Limanı olmak üzere toplam kapasiteleri 2 bin 291 tekne olan 6 yat limanında çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı. Planlanan yat limanları ise İzmir’de Şifne, Çeşmealtı ve Şakran, Mersin’de Aydıncık, Çanakkale’de ise Lâpseki Yat Limanları olarak sıralandı.