Suriye’de İşkence ve İnsan Hakları İhlalleri
Eski lider Esad’ın devrilmesinin ardından Suriye’de kurulan yeni yönetim, işkence ve insan hakları ihlallerine karışanları yargılayacağını açıkladı. On binlerce kişinin kaybolduğu veya işkenceye maruz kaldığı biliniyor.
Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, suçlara karışanların listesini hazırladı. Şu ana kadar yaklaşık 4.000 ismin listeye eklendiği açıklandı. Bu kişilerin detayları ulusal ve uluslararası mahkemelerle paylaşıldı. 50 savaş suçu ve insanlığa karşı suç mahkumiyeti verildiği ifade edildi. Ancak henüz rejimin üst düzey yetkilileri adalet karşısına çıkarılamadı.
Rejimin düşmesiyle açılan hapishanelerdeki incelemeler, komisyonun bilgilerini doğruladı. Sednaya hapishanesinde mahkumların karanlık odalarda yıllarca tutulduğu görüldü. Komisyon, bu suçların ulusal bir travma yarattığını ve faillerin yargılanmasının önemini vurguladı.
Komisyon, delillerin korunmasını kritik olarak belirtti. Bu belgelerin değişmeden veya kaybolmadan saklanması gerektiği vurgulandı. Suriye’de işlenen suçların savaş suçu ve insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirildiği, bazı durumlarda soykırımı işaret ettiği ifade edildi.
Komisyon, bu suçları incelemek için uluslararası ceza mahkemelerine çağrıda bulundu. Ulusal hesap verebilirlik mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini belirtti. Komisyon yetkilileri, adaletin sağlanmasının insanlık adına büyük bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Suriye’nin yeni döneminde, adaletin sağlanıp sağlanamaması önemli bir sınav olacak.