Srebrenitsa Katliamının 29. Yıldönümünde, Acının İzleri Sürekli Canlı

Srebrenitsa katliamının 29. yıldönümü, dünyanın dört bir yanında yankılanıyor. Bu trajik olay, insanlığın karanlık yüzüne bir ayna tutuyor ve adalet arayışının önemini hatırlatıyor.

Toprağa Verilecek 14 Kişinin Acıyı Tazelendirdiği Anma

Bosna Hersek’in doğusunda yer alan Srebrenitsa’da, 1995 yılında Sırplar tarafından gerçekleştirilen soykırımda hayatını kaybeden ve kimlikleri tespit edilen 14 kişi daha bugün düzenlenecek cenaze töreninin ardından son yolculuklarına uğurlanacak.

Soykırımın 29. yıl dönümünde düzenlenen anma programı, Srebrenitsa Anıt Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Öğleden sonra kılınacak cenaze namazının ardından, kurbanlar Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilecek.

Son dakika: ABD'deki lisede silahlı saldırı! Ölü ve yaralılar var Son dakika: ABD'deki lisede silahlı saldırı! Ölü ve yaralılar var

Toprağa verilecek kişilerin isimleri şöyle:

  • Beriz Mujić
  • Hamed Salić
  • Hasib ve Camil Efendić kardeşler
  • Mehmed Krdžić
  • Sabrija Omić
  • Musan Siljković
  • Sakib Harbas
  • Ahmet Jasarević
  • Nevres Salihović
  • İbrahim Salkić
  • Midhat Basic
  • Hajdin Mustafić
  • Latif Mandzić

Srebrenitsa Katliamının Canlı İzleri: Avrupa'nın Kalbinde İşlenen Suç

Srebrenitsa katliamı, Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleşen en büyük insanlık suçu olmasının yanı sıra, belgelenen ilk soykırım olarak da kabul ediliyor.

Katliamın sorumluları arasında, Bosna Sırp Ordusu komutanı Ratko Mladić'in yanı sıra, Sırbistan'ın özel güvenlik güçleri "Akrepler" de yer alıyor. BM, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmesine rağmen, 400 silahlı Hollanda barış gücü mensubu, katliamı önleyemedi.

Silahlarını Teslim Eden Bir Halkın Kaderi

Yugoslavya'nın dağılmasını izleyen süreçte, Bosna'da Sırplar tarafından başlatılan soykırım, bölgeye uluslararası müdahaleyi zorunlu kıldı. Srebrenitsa, BM'nin güvenli bölge olarak ilan ettiği altı bölgeden biriydi.

Savaş öncesinde 24 bin olan Srebrenitsa nüfusu, güvenli bölge ilan edilmesinin ardından 60 bine ulaştı. Şehir, açlık ve hastalıkların kol gezdiği bir "toplama kampına" dönüştü.

Müslümanların elindeki silahlar, BM Barış Gücü tarafından, "koruma gerekçesiyle" toplandı. Sırpların saldırıları yoğunlaşınca, silahlarını geri almak isteyen Müslümanların talebi, Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi. BM, yalnızca birkaç hava saldırısı düzenlemekle yetindi.

Hollandalı askerler, BM komutanının emri üzerine bir gece yarısı şehri terk etti. Şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollanda komutanı Thom Karremans, 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.

Bir hafta süren katliamın ardından Srebrenitsa, insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardan biri olarak tarih sayfalarında yerini aldı.

Uluslararası Adaletin Kararları ve Suçluların Yargılanması

Lahey Adalet Divanı, 2007 yılında Srebrenitsa katliamını "soykırım" olarak nitelendirdi. Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), katliamda yer alan birçok Sırp'ı suçlu buldu.

Sırp komutan Ratko Mladić, 2021 yılında ICTY tarafından soykırım da dahil olmak üzere birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi. Mahkeme ayrıca, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadžić'i de soykırım suçundan 40 yıl hapis cezasına çarptırdı.

ICTY, Srebrenitsa katliamındaki suçları nedeniyle diğer Sırp yetkilileri de çeşitli hapis cezalarına mahkum etti. Bugüne kadar, 45 Sırp, Srebrenitsa davalarında toplam 699 yıl hapis cezası almıştır.

Srebrenitsa katliamının ardındaki ana aktörlerden biri olan eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milošević, ICTY'deki yargılanması devam ederken cezaevinde hayatını kaybetti.

Kaynak: rss