Son 10 yılda mikroplastik sayısında ciddi artış: "Karadeniz’de korkulan oldu"

Son 10 yılda mikroplastik sayısında ciddi artış: "Karadeniz’de korkulan oldu"
Yayınlama: 26.11.2024 14:22
A+
A-

Karadeniz’deki Mikroplastik Tehlikesi

Karadeniz’de yapılan son araştırmalar, kirliliğin yanı sıra mikroplastik kirliliğinin balık türlerini tehdit eden ciddi bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmalar, derelerden, nehirlerden ve çevreden atılan atıkların Karadeniz’e ulaşarak önemli bir kirlilik kaynağı oluşturduğunu gösteriyor.

Karadeniz’deki Mikroplastik Miktarı Akdeniz’den Fazla

Bilim insanları, Akdeniz ve Karadeniz’deki mikroplastik miktarını karşılaştırdılar ve Karadeniz’deki mikroplastik miktarının daha fazla olduğunu tespit ettiler. Ayrıca, Karadeniz’deki mikroplastiklerin olumsuz etkilerinin daha yoğun olduğu belirlendi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk’ün Görüşleri

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, mikroplastik kirliliğinin Doğu Karadeniz’de beklenenden daha fazla olduğunu belirterek, “Karadeniz’de ve Akdeniz’de deniz suyundaki mikroplastikleri karşılaştırdık. Karadeniz’de mikroplastik kirliliğinin çok daha fazla olduğunu bulduk. Bu bizi üzen bir durum oldu.” dedi.

Nehirler Mikroplastik Kirliliğinde Önemli Bir Faktör

Öztürk, nehirlerin mikroplastik kirliliğinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. “Mikroplastiklerin Batı Karadeniz’e göre Doğu Karadeniz’de daha az olacağını tahmin ediyorduk. Tam aksine Doğu Karadeniz’de mikroplastik kirliliğinin çok ciddi boyutlarda olduğunu fark ettik.” dedi.

Plastik Kullanımının Azaltılması Gerekiyor

Öztürk, plastik kullanımının azaltılması ve sürdürülebilir alışkanlıkların benimsenmesi gerektiğini vurguladı. “Tek kullanımlık şişe almayacağız. Herkesin bir cam şişesi olacak. Alışkanlıklarımızı değiştireceğiz. Torbanın parayla satılması bu işi evet belli boyuta kadar azalttı ama eskisi gibi kese kullanımına dönmemiz lazım.” dedi.

Toplumun Alışkanlıklarını Değiştirmesi Gerekiyor

Öztürk, toplumun alışkanlıklarını değiştirmesi halinde sorunun üstesinden gelinebileceğine inanıyor. “Toplumun alışkanlıkları değişmediği sürece bizim bu plastik kirliliğinin önüne geçmemiz gerçekten çok zor.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.