Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, hava kirliliğinin dünya genelinde akciğer kanserine olan katkısının arttığını belirtiyor. Sigara içmeyenler arasında akciğer kanseri, küresel kanser ölümlerinin beşinci önde gelen nedeni haline gelmiştir. Bu vakaların çoğunda, özellikle kadınlar ve Asyalı popülasyonlarda yaygın olan adenokarsinom alt tipi görülmektedir.
2022 araştırmaları, adenokarsinom vakalarının yaklaşık %15’inin hava kirliliğine bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu, akciğer kanseri riskinin özellikle Doğu Asya ve Çin’de yükseldiğini göstermektedir. Araştırmacılar, “Sigara içme oranları dünya çapında azalırken, sigara içmeyenlerde kanser oranları artıyor” diyorlar.
Hava kirliliğinin, sigara içmeyenler arasında akciğer kanseri vakalarının %53 ila %70’ini oluşturan adenokarsinomların artışına büyük ölçüde katkıda bulunduğunu belirtmektedirler. Ayrıca, evlerde ısıtma ve yemek pişirme için kullanılan katı yakıtlara maruz kalmanın, sigara içmeyen Çinli kadınlarda akciğer kanseri vakalarına yol açabileceği ifade edilmiştir. Bu, hava kirliliği ve iç mekan hava kirliliği kaynaklarının kanser riskinin artmasında rol oynadığını vurgulamaktadır.
Araştırmacılar, “Adenokarsinomların orta PM kirliliğine bağlı en büyük yükünün, özellikle Çin’de Doğu Asya’da olduğunu tahmin ediyoruz. Bu, hava kalitesi yönetim programlarına ve temiz enerjiye erişimin bu bölgelerde önceliklendirilmesi gerektiğini göstermektedir” diyorlar.
2022 tahminleri, erkeklerde yaklaşık 1,6 milyon yeni akciğer kanseri vakasının ve bunların yaklaşık 720.000’inin adenokarsinom olduğuna işaret etmektedir. Kadınlarda ise yaklaşık 910.000 akciğer kanseri vakası ve bunların yaklaşık 542.000’i adenokarsinom olarak tespit edilmiştir.
Cancer Research UK, Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 50.000 yeni akciğer kanseri vakasının teşhis edildiğini ve bunun İngiltere’nin üçüncü en yaygın kanser türü olduğunu belirtiyor. Akciğer kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda kanser ölümlerinin önde gelen nedenidir. Ancak, Cancer Research UK’ye göre, akciğer kanseri sağ kalım oranları son 50 yılda çok az iyileşmiştir ve hastalara teşhis konulduktan sonra yalnızca onda biri (%9,5) 10 yıl veya daha uzun süre hayatta kalmaktadır.
Sağlık Bakanı Wes Streeting, kanser uzmanlarını, tıp uzmanlarını ve kanserden kurtulanları, hükümetin bu yılın ilerleyen dönemlerinde yayınlayacağı Ulusal Kanser Planı’na katkı sağlamaya davet etti. Plan, kanser sağ kalım oranlarını artırmayı, tedavi süreçlerini iyileştirmeyi ve nadir görülen kanserler için özel önlemler almayı amaçlamaktadır.
Bakan, The Independent’taki bir yazısında, “Kesinliksizliğin korkunç bir yer olduğunu” ve “birçok kanser hastasının NHS’yi en iyi şekilde deneyimlemediğini” yazdı. “Acı gerçek şu ki, uzun yıllardır ihmal edilmiş olan bir durumda, çok sayıda hasta uzun bekleme süreleri, gecikmiş teşhisler ve acil bakımda ciddi boşluklarla karşı karşıya kalıyor” diyerek mevcut sağlık sistemindeki aksaklıkları vurguladı.