Hatay'da Deprem Sonrası Sağlık Hizmetlerinde Sorunlar: İyileşme Adımları Yetersiz

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen güçlü depremden ağır hasar gören illerden biri olan Hatay'da, depremden bu yana geçen zamana rağmen sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşanmaya devam ediyor.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, bölgedeki sağlık sorunlarını şu sözlerle dile getirdi:

"Deprem felaketinin üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen yaralar hala taze ve çözülmemiş sorunlar var. Bölgede yaşanan sıkıntıların giderilmesi için yetkili makamlara defalarca başvurduk ancak somut bir adım atılmadı. Bu durum, afet bölgesinde hizmet veren aile sağlığı merkezlerinde, aile hekimlerinde ve aile sağlığı çalışanlarında ciddi sıkıntılara neden oluyor."

"Hatay'da görev yapan sağlık çalışanlarımız da depremzede. Evlerini, iş yerlerini ve sevdiklerini kaybettiler. Buna rağmen kazançları düşürüldü. Bu çözümsüzlüklerin doğal bir sonucu olarak, Hatay'da aile hekimliği ek yerleştirme kurasına 26 boş birim olmasına rağmen sadece bir hekim başvurdu."

"Şartlar düzeltilmediği sürece bölgedeki aile hekimliği cazibesini kaybedecek ve depremin olumsuz etkileri daha da sürecek. Bölgedeki aile hekimliği çalışanlarının mağdur edildiğini ve fedakarca çalışmalarına rağmen cezalandırıldıklarını defalarca dile getirdik. Sağlık Bakanlığı'na bir kez daha umutla çağrıda bulunuyoruz."

AHESEN'in Önerileri

"Bölgedeki aile hekimliği çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve sağlık hizmetlerinin normalleşmesi için aşağıdaki adımların atılması gerekiyor:

Çiçek aşısı maymun çiçeğine (Mpox) karşı korur mu? Çiçek aşısı maymun çiçeğine (Mpox) karşı korur mu?
  • Bölgedeki aile hekimliği çalışanları her türlü negatif performanstan muaf tutulmalı.
  • Nüfus bazlı ödemeler deprem öncesine göre yapılmalı.
  • Teşvikler kriterlere bağlı olmaksızın tavanı geçmeyecek şekilde verilmeli.
  • Hasarlı aile sağlığı merkezleri onarılmalı veya yeni yer gösterilmeli.
  • Esnek çalışma olanağı sunulmalı ve cari gider desteği verilmeli.

"Bu düzenlemelerin yapılmaması durumunda, bölgeden sağlık çalışanlarının ayrılması daha da artacaktır ve vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alması zorlaşacaktır. Aile hekimliği çalışanları sendikası olarak, bölgedeki sağlık hizmetinin normalleşmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."

Kaynak: rss