Sabri Ülker Bilim Ödülü Sahibi Belli Oldu
İstanbul’da yapılan törenle Sabri Ülker Bilim Ödülü sahibinin Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu olduğu açıklandı. Toplum sağlığı araştırmalarına destek olan ödülün bu yılki sahibi, Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü’nde Kök Hücre Kromatin Grubu’nun liderliğini yürüten Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu oldu.
Kök hücre biyolojisi ve embriyonik gelişim konusundaki çalışmalarıyla ödüle layık görülen Dr. Karslıoğlu’nun ödülü, Yıldız Holding yöneticileri, Harvard Sabri Ülker Merkezi başkanı ve Sabri Ülker Vakfı başkanı tarafından takdim edildi.
Bilim İnsanları Geleceği Şekillendiriyor
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, ödül töreninde konuştu. “Dünya genelinde milyonlarca bilim insanı insanlığın zorluklarını çözmek için çalışıyor. Çalışmalarının olumlu sonuçları bilimsel olarak gözlemlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri yaşam süresinin son yüzyılda önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Bu, hastalıkların erken teşhis, tedavi ve insan yaşam döngüsünün iyi anlaşılması sayesinde mümkün oldu. Genç bilim insanlarını desteklemekten ve teşvik etmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Sürdürülebilir Destek
Harvard Sabri Ülker Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Sabri Ülker Vakfı’nın bilimsel çalışmalara verdiği desteğe dikkat çekti. “Bilimsel araştırmaların başarıya ulaşması için ciddi zaman ve kaynak ayrılması gerekiyor. Genç bilim insanlarının teşvik edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her yıl farklı alanlardaki keşifleri gerçekleştiren genç Türk bilim insanlarını alkışlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ödül Gurur Verici
Dr. Karslıoğlu, ödül hakkında “Yaşamın ilk günlerindeki embriyonik değişimleri incelediğimiz araştırmalarımızın takdir edilmesi bizim için büyük bir gurur. Embriyonik kök hücre araştırmaları bilimde ve hastalıkların tedavisinde önemli ilerlemeler sağladı. Bu ödül, bireysel başarının yanı sıra bilimin toplum sağlığına katkısının da ödüllendirilmesi anlamına geliyor” dedi.
Çığır Açan Araştırma
Pek çok memeli, zorlu koşullarda embriyonik gelişimlerini durdurabilecekleri bir mekanizmaya sahiptir. Diyapoz olarak adlandırılan bu mekanizma, uygun ortam yeniden sağlanana kadar gelişimin askıya alınmasını sağlar. Bilim insanları, bu mekanizmanın nasıl başladığını, sürdürüldüğünü ve hücrelerin yeniden nasıl etkinleştirildiğini araştırıyor.
Dr. Karslıoğlu’nun grubu, insan hücrelerinin de diyapoz kapasitesine sahip olduğunu öne sürdü. Bu araştırma, hücresel uyku hallerinin insan vücudundaki rolünün anlaşılmasına ve dokuların yenilenmesi ve onarılması için bir havuz görevi gören kök hücrelerin işleyişinin aydınlatılmasına yardımcı olabilir.