Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Nükleer Doktrini düzenleyen yeni bir belge imzaladı. Bu değişiklik, Rusya’nın artık “kritik tehdit” altında olduğunu algılaması halinde balistik silahlara karşı nükleer yanıt verebileceğini belirtiyor.
Düzenleme önceden Rusya’nın “nükleer silah kullanımı yapılmaksızın kendi nükleer silahlarını ateşlemeyeceğini” taahhüt ediyordu. Ancak yeni doktrin, Rusya’ya resmen nükleer savaş başlatma yetkisi veriyor.
Yeni doktrin, balistik füzeler, insansız hava araçları ve diğer hava saldırılarını “kritik tehdit” olarak tanımlıyor. Putin, bu saldırıların “ülkenin bütünlüğünü tehdit etmesi” halinde nükleer silahları kullanma yetkisine sahip olacak.
Ayrıca doktrin, bir koalisyon üyesi ülkenin Rusya’ya saldırmasının tüm koalisyonun saldırısı olarak kabul edileceğini belirtiyor.
Bu doktrin güncellemesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’nın Rusya sınırları içinde uzun menzilli NATO füzeleri kullanmasına izin vermesinden sonra geldi. Bu durum, Ukrayna’nın Kursk bölgesi dahil olmak üzere Rusya sınırlarında NATO füzeleri kullanması halinde nükleer bir karşılık alabileceği anlamına geliyor.
Dünyadaki nükleer füze siloları sürekli olarak izleniyor. Rusya’nın nükleer karşılığı, diğer ülkelerin de benzer tepki vermesine yol açabilir.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’nın NATO yapımı füzeleri Rusya’nın Kursk bölgesinde kullanabileceğine dair haberlere yanıt verdi. Peskov, Rus ordusunun durumu yakından takip ettiğini ve “Rusya’ya nükleer olmayan bir devlet tarafından, nükleer bir devletin katılımıyla yapılacak herhangi bir saldırının ortak saldırı olarak değerlendirileceğini” vurguladı.
Putin’in doktrini imzalamasının ardından, çatışma riskinin artacağına dair endişelerle güvenli liman varlıklarında artış görüldü. Yatırımcılar altın, Japon yeni ve devlet tahvillerine yöneldi.