Gazeteci-Yazar Yılmaz Özdil’in Kalp Krizinden Sonra Eski Konuşması Gündeme Geldi
Gazeteci-yazar Yılmaz Özdil’in kalp krizi geçirmesinin ardından, daha önce kalp krizi vakalarındaki artışa dikkat çektiği bir konuşması yeniden tartışma konusu oldu.
60 yaşındaki Özdil, Sözcü gazetesinden ayrıldıktan sonra düzenli olarak YouTube canlı yayınlarına başladı. Bu yayınlardan birinde kalp krizi vakalarında alışılmadık bir artış gördüğünü ifade eden Özdil, Kovid-19 salgınına işaret ederek şu iddialarda bulundu:
“Dünyada sadece bizim kullandığımız Çin aşısından mı kaynaklanıyor bunlar? Eksi 70 derecede saklanması gereken, Türkiye’de soğuk zincirinin bozulduğu iddia edilen Biontech aşısından mı? Yetkililer suskun. Bilim Kurulu vardı… Hiçbiri çıkıp bu pıhtılaşma fırtınasının neden yaşandığını açıklamıyor. Saygın doktorlarımız korkunç şeyler söylüyorlar ama bunları toplumla paylaşamıyorlar. Çünkü isimlerinin kullanılmasını istemiyorlar. Herkese aşı olmayı tavsiye edip kendisi aşı olmayan profesörler var.”
Genç Ünlülerin Ardışık Ölümünün Ardından
Benzer tartışmalar, geçtiğimiz yıl Kovid-19 aşılarının gündeme gelmesiyle sanatçıların Metin Arolat, Vural Çelik ve Tekin Temel’in yakın zaman aralıklarında kalp krizinden hayatını kaybetmesiyle de gündeme gelmişti. Henüz 50’li yaşlarındaki bu kişilerin ölüm nedenleri araştırılırken aşılar da şüpheyle karşılanmıştı. Arolat’ın ölümünde diyetinin payı olduğu düşünülse de salgın döneminde tartışılan aşılar konusundaki kuşkular tartışmayı büyütmüştü. Ancak bazı uluslararası araştırmalar, Kovid-19 geçirmenin risklerinin aşıdan daha yüksek olduğunu ortaya koydu. İngiltere’de 46 milyon yetişkini konu alan bir araştırma, Kovid-19 aşısından sonra kalp krizi ve felç riskinin hem aşıdan önce hem de aşı olmaksızın kaydedilen değerlere kıyasla düştüğünü gösterdi.
Yılmaz’ın Dört Büyük Faktörü
Türkiye Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı ve Habertürk yazarı Prof. Dr. Temel Yılmaz, 1 Ekim 2024 tarihli yazısında kalp krizlerinin genç yaşlara sarkmasında dört önemli faktöre dikkat çekti:
“Sağlıksız beslenme ve aşırı kilo alımı, buna bağlı insülin direnci ve diyabet, ayrıca kronik sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzı.”
Yılmaz, yazısını, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Dünya tarihinde ilk kez bir sonraki neslin yaşam süresinin bir önceki nesilden daha kısa olması bekleniyor” uyarısıyla noktaladı.