Türkiye’nin Akıllı Ulaşım Sistemleri Ağı Genişliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin karayolu ağında Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) kapsamında yürütülen fiber optik altyapı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda güncel teknolojilerle donatılmış, tüm ulaşım modlarına entegre yerli ve milli bir akıllı ulaşım sistemi hayata geçirdiklerini belirtti.
64 bin 768 kilometre devlet ve il yolu ağına sahip Türkiye’de, 3 bin 726 kilometrelik otoyol ağıyla toplam 68 bin 494 kilometrelik ulusal karayolu ağında güvenli, yenilikçi ve sürdürülebilir bir akıllı ulaşım sistemi oluşturmak için çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü ifade etti.
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin, trafik yönetiminde nesnelerin interneti ağları ve karar destek yazılımlarının kullanılmasını zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, bu sistemlerin ortak bir merkezden kontrol edileceği entegre bir AUS yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmaların hızlandırıldığını belirtti.
AUS kapsamında kurulan sistemlerin birbirleriyle ve diğer ulaşım modlarıyla iletişimini sağlayacak güçlü bir haberleşme altyapısı kurulduğunu belirten Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda 15 bin kilometrelik bir ağ uzunluğuna fiber optik kablo döşenmesinin planlandığını dile getirdi.
15 bin kilometrelik fiber kablo ağından ilk etapta 6 bin 973 kilometrelik kısmın yıllık ortalama günlük trafik değerleri, AUS Merkezlerinin kurulumu ve bütçe olanakları doğrultusunda önceliklendirileceğini ve bu çalışmaların 5 aşamada gerçekleştirileceğini aktardı.
Pilot bölge olan Tekirova-Antalya-Gazipaşa ile Antalya-Sandıklı bölgelerinde toplam 520 kilometrelik kesime fiber optik haberleşme altyapısının tamamlandığını belirten Bakan Uraloğlu, devam eden çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Dördüncü aşamada ise İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Bursa ve Kastamonu Bölge Müdürlüklerinin sorumluluk alanlarında yer alan bin 733 kilometrelik karayolu kesimine fiber optik kablo haberleşme altyapısının tesis edilmesi için ihale çalışmalarının sürdüğünü ve bu ihalelerin 2025 yılı içerisinde gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.
Otoyol ağındaki çalışmalara da değinen Uraloğlu, 3 bin 726 kilometrelik mevcut otoyol ağında 4 bin 629 kilometrelik haberleşme altyapısının bulunduğunu aktardı. Devlet ve il yollarında 3 bin 47 kilometrelik haberleşme altyapısını tamamladıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, otoyol ağı ile birlikte fiber ağ altyapısı uzunluğunun 7 bin 676 kilometreye ulaştığını kaydetti.
Devlet ve il yollarında 12 bin kilometre daha fiber kablo döşenmesinin planlandığını belirten Uraloğlu, “Böylece tüm karayolu ağımızdaki fiber ağımızı yaklaşık 20 bin kilometreye ulaştıracağız. Gelecekte bu ağı daha da genişleteceğiz.” dedi.