Erzurum Atatürk Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi’nin ortak çalışması, akciğer sertleşmesinde mikroplastiklerin rolünü ortaya çıkardı. Sağlıklı ve akciğer sertleşmesi yaşayan kişilerin akciğer doku örneklerinde, hastalıklı kişilerin dokularında daha fazla mikroplastik tespit edildi.
Çalışmanın yürütücüsü Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, daha önce su canlılarında mikroplastik tespit ettiklerini ve bu çalışmanın insan akciğerlerinde mikroplastik varlığını incelemeye yönelik olduğunu belirtti. Araştırma, akciğer sertleşmesi vakalarıyla mikroplastik varlığı arasındaki ilişkiyi ilk kez ortaya koydu.
Akciğer sertleşmesi, öksürük, oksijen yetmezliği ve dışarıdan oksijen desteği ihtiyacına yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Atamanalp, gıdalarımızdaki mikroplastik parçacıkların solunum ve dolaşım yoluyla akciğerlerde biriktiğine dikkat çekti.
Özellikle polar kıyafetlerin solunum yoluyla mikroplastiklerin akciğerlere ulaşmasına neden olduğunu belirten Atamanalp, sigaradan uzak durulması, kaliteli maske kullanılması ve kirli ortamlardan kaçınılması tavsiyelerinde bulundu.
Çalışma, akciğer sertleşmesinin uzun vadede kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. 22 ayda tamamlanan araştırma, uluslararası bilim camiasıyla paylaşıldı.