Marmara Belediyeler Birliği (MBB), sokak hayvanlarına yönelik durum tespiti ve çözüm önerileri sunan ‘Sokak Hayvanları Araştırma Raporu’nu yayınladı. ‘Marmara Bölgesi’ndeki Belediyeler ve Mevcut Durum’ başlıklı raporda, büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner hekim düşerken, belde belediyelerinde bu oranın 0,4’e indiği belirtildi.

Mustafa Bozbey, MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı, son MBB toplantısında sokak hayvanları ile ilgili bir rapor hazırlanması talimatını verdi. Bu kapsamda, Marmara Bölgesi’nden 6 büyükşehir, 5 il, 90 ilçe ve 18 belde belediyesi olmak üzere toplam 119 belediye, Haziran-Temmuz 2024 döneminde rapor için bilgi sağladı. Rapor, belediyelerdeki veteriner hekim istihdamı, barınakların sayısı ve imkanları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçları hakkında verileri ortaya koydu.

Mbb’den Çarpıcı Sokak Hayvanları Raporu (2)

MBB Veri ve Teknoloji Merkezi’nin yürüttüğü araştırmaya göre, büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner hekim bulunuyor; ancak belde belediyelerinde bu sayı 1’e bile ulaşmıyor. Toplam 47 belediyeden alınan verilere göre, sokak hayvanı sayısı 322 bin 711 olarak tespit edildi. Belediye başına düşen ortalama sokak hayvanı sayısı 6 bin 866, barınaklarda bulunan hayvan sayısı ise 18 bin 726 olarak belirlendi.

Barınak durumuyla ilgili olarak, 107 belediye cevap verdi ve bunlardan 57’sinin barınağı varken, 50’sinin barınağı yok. Büyükşehir belediyeleri daha fazla personel ve veteriner hekim istihdam ederken, belde belediyeleri bu konuda oldukça sınırlı kaldı. Ayrıca, 47 belediyenin sokak hayvanlarının tespiti konusunda aktif çalışmalar yaptığı, hayvan bakımında ciddi yetersizliklerin olduğu ve belde belediyelerinde tedavi odası, barınma ünitesi, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve rehabilitasyon merkezi gibi imkanların bulunmadığı kaydedildi.

Gastronomi Festivali’nin heyecanı Bursa’yı sarıyor Gastronomi Festivali’nin heyecanı Bursa’yı sarıyor

Raporda, belediyelerin karşılaştığı veteriner hekim yetersizliği, barınak kapasite eksikliği, finansal zorluklar ve mevzuat kaynaklı problemler de dikkat çekiyor. Çözüm önerileri arasında, belediyelerin popülasyon kontrolü ve yönetimi için kısırlaştırma ve aşılamada asgari kriterlerin belirlenmesi, sokak hayvanları yönetiminin tek elden ve koordineli şekilde yürütülmesi, veteriner işleri müdürlüklerinin kurulması, hayvan hastaneleri ve bakımevlerinde çalışan personelin güvenliği için tedbirlerin alınması, sürdürülebilir finansman modellerinin geliştirilmesi ve merkezi yönetimin arazi tahsisi ve finansal imkanlar konusunda belediyelere katkıda bulunması yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ - BÜLTEN