Başlık: Makine İhracatı Düşüşte
Giriş:
Yılın ilk dokuz ayında Türkiye’nin toplam makine ihracatı %1,5 düşerek 20,7 milyar dolara geriledi. Son 12 aylık dönemde makine ihracatı ise %1,7 azalarak 28 milyar dolara ulaştı.
Zorlu Koşullar:
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, küresel sanayi PMI’nın 48,8’e düşmesi ve ihracat siparişlerinin sürekli azalması gibi zorlu koşullara dikkat çekti.
İhracat Düşüşü ve Artan Makine Fiyatları:
İhracatta genel bir düşüş yaşanırken, makine fiyatlarının arttığı belirtildi. İlk sekiz ayda makine imalatında %7,6 oranında bir daralma yaşandı.
İthalatın Azaltılması Gereği:
Kalıcı hasarın önlenmesi için mevcut ihracat seviyesini korurken, son 12 ayda 44,5 milyar dolara ulaşan makine ithalatının azaltılması vurgulandı.
Ülke Verileri:
Eylül ayında aylık bazda ihracatta %0,3’lük bir artış yaşanırken, kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatları %5,5 artarak 7,7 dolara çıktı. En fazla ihracat yapılan ürünler evsel ve endüstriyel soğutma makineleri ile içten yanmalı motor ve aksamı oldu. İhracatı en çok artan sektörler ise türbin, jet ve hidrolik silindirler ile tekstil ve konfeksiyon makineleri oldu.
Almanya, %6’lık bir gerilemeye rağmen en fazla makine ihraç edilen ülke olmayı sürdürürken, onu %17 düşüşle Rusya ve %11 artışla ABD takip etti. Ağustos sonu itibarıyla 12 aylık makine ithalatı ise binde 2 düşüşle 44,5 milyar dolara ulaştı.
Beklentiler ve Uyarılar:
Karavelioğlu, yıl sonunda Türkiye’nin toplam ihracatının fiyat indirimlerinin etkisiyle artmasını beklediğini ancak yüksek maliyetler ve düşük kurlar ile ilgili kaygıların artmasıyla başarıların sürdürülebilir olmayabileceği uyarısında bulundu.
“İhracatın düşük fiyatlarla gerçekleştirilmesi, hem firmalar hem de ülke ekonomisi üzerinde olumsuz maliyetler yaratabilir. Bu durumun ithalata yönelme, kayıpları içeriden telafi etme çabaları ve dolayısıyla enflasyonda yapışkanlık gibi riskler taşıdığını unutmamalıyız.”