Linç kültürü insanları nasıl yok ediyor?

Linç kültürü insanları nasıl yok ediyor?
Yayınlama: 26.12.2024 14:23
A+
A-

İkbal Bebeğin Hayatını Kaybeden Babasının Geride Bıraktığı Linç Kültürü Tartışması

Umut Kardeş’in bebeğinin SMA Tip 1 teşhisi konulduktan sonra başlatılan bağış kampanyası, trajik bir olaya dönüştü. Baba Kardeş, gece kulübünde eğlenirken çekilen görüntüleri yayılmasının ardından sosyal medyada linç edildi. Bu tepkilerden sonra bir video paylaşarak intihar eden Kardeş ile ilgili eşi Hatice Kardeş, valilik onaylı hesaplarda para girişinin bulunduğunu ancak çıkışının bulunmadığını söyleyerek, “Umut görüntülerden etkilenip, büyük ihtimal gururuna yediremedi” açıklamasında bulundu.

Linç Kültürü, Bir Bebeğin Babasının Hayatını Söndürdü

Uzmanlar, lincin insan psikolojisi üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Psikiyatrist Prof. Dr. Selçuk Aslan’a göre, sosyal medya, linç kültürünü küresel bir hız ve güce taşıyerek etkisini daha güçlü hale getirdi.

Linç Kültürü, Yıkıcı Bir Etkiye Sahip

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Şafak Çukur, sosyal medyada yayılan linç kültürünün, insanların ruh sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Çukur, özellikle sosyal medyanın anonimlik sağladığı ortamda insanların daha saldırgan hale geldiğini vurguladı.

Linç Kültürü = Yargısız İnfaz

Prof. Dr. Çukur, linç kültürünün hızla yayılan yargısız infazlar anlamına geldiğine dikkat çekerek, yanlış bilgi ve teyit edilmemiş verilerle kişiler hakkında itibar suikastleri yapılabileceğini ifade etti.

Ahlak Bekçiliği, Son Derece Tehlikeli

Prof. Dr. Çukur, sosyal medyada görülen linç kültürünün altında “ahlak bekçiliği”nin yattığını, bunun da son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Linç, Değersizlik Duygusunu Körüklüyor

Prof. Dr. Çukur, bu tür psikolojik travmaların intihar gibi trajik sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekerek, “Bu duruma maruz kalan kişiler kendine zarar verebileceği gibi başkalarına da zarar verebilir. Linç kültürü, özellikle değersizlik duygusunu körükleyebiliyor” dedi.

Anonimlik Salgınlığı Artırıyor

Prof. Dr. Çukur, başkalarını eleştirenlerin ruhsal durumlarına da değinerek, “Linç gerçekleştiren kişiler bazen kendi içsel sorunlarını başkalarına yansıtarak bu eylemi gerçekleştirebiliyorlar. Sosyal medyanın sağladığı anonimlik, bu tür kişilerin rahatlıkla saldırganlık sergilemelerine olanak tanıyor” ifadelerini kullandı.

Linç Kültürü Az Gelişmiş Ülkelerde Daha Yoğun

Prof. Dr. Aslan, gelişmiş kurumlara sahip medeni toplumlarda bireyselleşme ve demokratik değerlerin, sosyal kontrol mekanizmalarını daha şeffaf ve adil hale getirdiğini söyledi.

Linç Kültürünü Anlamak ve Aşmaya Çalışmak

Prof. Dr. Aslan, linç kültürünü anlamak ve onunla başa çıkmak için dengeli bir yaklaşım benimsemenin önemli olduğunu kaydetti.

Kurumlar ve Bireyler Neler Yapabilir?

Prof. Dr. Aslan, linç kültürünün zararlı etkilerini azaltmak için hem kurumların hem de bireylerin alabileceği önlemlerin bulunduğunu söyledi.

Kurumlar için Öneriler:

  • Hukuk ve politika geliştirme
  • Sosyal medya denetimi
  • Eğitim programları

Bireyler için Öneriler:

  • Eleştirel düşünme
  • Empati geliştirme
  • Sorumlu paylaşımlar

İnsanlar Bilinçlendirilmeli, Daha Sert Hukuki Düzenlemeler Hayata Geçirilmeli

Prof. Dr. Çukur, sosyal medyanın sağladığı kolaylıkla yapılan saldırılara karşı daha sert hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Çukur, kişisel hakların ve özel hayatın ihlal edilmemesi gerektiğini, sosyal medyada yapılan şiddet içeren eylemlerin cezalandırılmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.