Lagarde: Trump’ın Tarifeleriyle İlgili Görüşleri
Christine Lagarde, Financial Times’a verdiği röportajda, Başkan Trump’ın Çin ve diğer ülkelerden gelecek ürünlere gümrük vergisi uygulama planına ilişkin görüşlerini paylaştı.
Tarifelerin kapsamını ve belirlenme kriterlerini net olmadığını belirten Lagarde, “Bu konunun netleştirilmesi gerekiyor. Tarifeler çok geniş ve ayrım yapılmaksızın uygulanırsa farklı etkilere yol açar. Ancak daha seçici ve hedefli tarifeler farklı sonuçlar doğurur” dedi.
AB’ye yönelik olası gümrük tarifelerinin yüzde 10 ile 20 arasında büyük bir fark olduğunu vurgulayan Lagarde, Trump’ın yaklaşımının müzakerelere dayalı bir strateji olduğunu belirtti. “Bir aralık belirlemek, karşı tarafın istişareye açık olduğunu gösterir” dedi.
Avrupa Komisyonu’nun bu gelişmelere hazırlandığını belirten Lagarde, ABD’ye belirli ürünler almayı teklif edebileceklerini ve işbirliği imkanlarını konuşmaya açık olduklarını belirtti. “Bu, her iki tarafın da kaybetmediği bir senaryo olur. Misilleme süreçleri genellikle kimseye kazanç sağlamaz.”
Muhtemel bir ticaret savaşının sadece ABD ve AB ekonomilerini değil, küresel ekonomiyi de büyük ölçüde etkileyeceğine dikkat çeken Lagarde, Avrupa’nın ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz almayı ve savunma ürünlerinde ortaklık kurabileceğini söyledi.
ABD’nin Çin’e yönelik gümrük tarifeleriyle ilgili olarak küresel ekonomide bölünme ve belirsizlik riskinin altını çizen Lagarde, “ABD hükümetinin hedeflediği bölünme süreci, dünyayı zor bir duruma sokabilir. Soru şu, bu bölünme düzenli mi yoksa düzensiz mi olacak?” dedi.
Lagarde, daha önce Trump hakkında yaptığı “Avrupa için bir tehdit” açıklamasının bir “öngörü” olduğunu belirtti. Son 30 yılda ABD ile Avrupa arasındaki ekonomik farkın arttığını ifade eden Lagarde, “Fark son yıllarda genişledi. Ancak 30 yıllık bir krizden bahsetmek yanıltıcı olur. İlk dijital devrimi kaçırdık. ABD bu devrime ayak uydururken biz bazı sektörlerde rekabet gücümüzü kaybettik” şeklinde konuştu.