Kuduz: Bilmeniz Gerekenler
Her yıl dünyada 59 bin kişiden fazla insan kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında evcil hayvanlar da dahil olmak üzere kuduz riskli temas sayısı ortalama 437 bin oldu.
Kuduz Nedir ve Nasıl Bulaşır?
Kuduz, rabies virüsünün neden olduğu, insanlarda ve hayvanlarda merkezi sinir sistemine zarar veren ve genellikle ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. Kuduz virüsü, genellikle kuduz bir hayvanın tükürüğü aracılığıyla bulaşır. Bu bulaşma, hayvanın ısırması veya tırmalamasıyla gerçekleşebilir. Virüs, ısırılan bölgedeki deriden geçerek kan dolaşımına ve sinir sistemine girer. Ayrıca, virüsün bulaşması, bir hayvanın tükürüğünün açık yaralara, gözlere, burun veya ağız mukozalarına temasıyla da mümkündür.
Kuduzun Belirtileri
Kuduz hastalığı genellikle 3 aşamada gelişiyor:
Kuduz Hayvanda Hangi Belirtiler Meydana Geliyor?
Kuduz hayvanın davranışlarında belirgin değişiklikler meydana gelir:
Isırılma veya Tırmalama Durumunda Ne Yapılmalı?
Bir hayvan tarafından ısırılma veya tırmalanma durumunda derhal tıbbi yardım almak çok önemlidir. Yara hemen temizlenmeli, antiseptik uygulanmalı ve bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Ayrıca, ısıran veya tırmalayan hayvanın durumu da önemlidir. Eğer hayvan evcilse, sahibinden hayvanın kuduz olup olmadığına dair bilgi alınabilir. Eğer hayvan sokak hayvanıysa veya davranışlarından şüpheleniliyorsa, hızlıca karantinaya ve gözlem altına alınmalıdır.
Kuduz Aşısı ve Tedavisi
Kuduz aşısı, hayvan ısırması veya tırmalanması sonrasında vakit kaybetmeden yapılmasıyla aşı koruyuculuğunun yüzde 100’e yakın olduğunu belirten Prof. Dr. Sıla Akhan, “Kuduzdan virüsle karşılaşmadan önce veya karşılaştıktan sonra aşılarla kurtulmak mümkün. Ancak kişi hemen aşı olmazsa kuduz ölümcül seyreder. Bunun antiviral bir ilacı yok bu nedenle ısırıklara çok dikkat edilmesi gerekir.” dedi. Semptomlar ortaya çıkmadan önce yapılan aşılama ile hastalıktan kurtulmak mümkün ancak semptomlar ortaya çıktıktan sonra yapılan aşı faydasızdır.