Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatma durumunda alınan istihbarat ücretiyle ilgili önemli bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, "Kredi kullanımı sırasında tahsil edilmeyen istihbarat ücretinin, erken ödeme nedeniyle tahsil edilmesinin mümkün olmadığını" belirtti.

İçtihat Bülteni Uygulaması'ndan edinilen bilgiye göre, Sakarya'da özel bir okulun vekili, çekilen ve erken kapatılan üç ayrı kredi ile ilgili banka tarafından tahsil edilen ücretlerin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu iddia etti. Kredi sözleşmelerine bağlı olarak tahsil edilen istihbarat ve erken kapanma ücretleriyle ilgili olarak fazla ödenen tutarın iadesini ve ticari temerrüt faizi talep etti. Banka vekili ise davanın reddini savundu.

İlk Derece Mahkemesi, davanın kısmen kabul edilmesine ve fazlaya ilişkin talebin reddedilmesine karar verdi. Tarafların vekilleri, bu karara karşı süresi içinde istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, tarafların istinaf başvurularını esastan reddetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ayşenur Ezgi Eygi'nin annesine taziye telefonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ayşenur Ezgi Eygi'nin annesine taziye telefonu

Yukarıda belirtilen Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı, taraf vekilleri temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi şu kararı verdi:

"Kredi kullanımı sırasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme sebebiyle talep edilemeyeceği belirtilmiştir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017 ve 12.06.2017 tarihlerinde kredi verildi ve bu süreçte istihbarat ücreti alınmadı. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 10.02.2020 tarihli 2020/4 sayılı tebliğiyle getirilen düzenleme sonrasında bankalar istihbarat ücreti tahsilatını sonlandırdı. Bu nedenle, kredi kullanımında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme sebebiyle talep edilmesi hukuka aykırıdır. İstihbarat ücretine uygulanan BSMV'nin de iadesi gerekmektedir. Dolayısıyla, sadece BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi yanlış olup, kararın bozulmasını gerektirmiştir."

Editör: Haber Merkezi