Kornea nakliyle iki farklı göz rengine sahip oldu

Kornea nakliyle iki farklı göz rengine sahip oldu
Yayınlama: 18.02.2025 11:01
A+
A-

Sabah Darif Mansour Yahya’nın Görme Yolculuğu

2020’den beri virüs kaynaklı göz enfeksiyonuyla mücadele eden 62 yaşındaki Libyalı Sabah Darif Mansour Yahya, Belarus, Rusya ve Sırbistan gibi ülkeleri gezerek şifa aradı. Ancak doktorların “Artık göremezsin” teşhisleri karşısında umutsuzluğa kapıldı. Son çare olarak Türkiye’ye gelen Yahya, yurtdışından temin edilen kornea nakli sayesinde iki farklı göz rengiyle aydınlığa kavuştu.

İlk başlarda sadece bulanık siluetler görebilen Yahya, tedavisi boyunca gösterilen özen ve yaklaşımın kendisine moral verdiğini belirtti. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım ise göz hastalıklarında tekrarlayan viral enfeksiyonların önemine dikkat çekerek düzenli kontrollerin ve medikal tedaviye devam etmenin hayati olduğunu vurguladı.

“İlk Başta Hiç Görmüyordum”

Kornea nakli sonrası görmeye başladığını ve aşama aşama daha iyi hale geleceğini söyleyen Yahya, şunları söyledi:

“2020’de hastalandım. Gözümde enfeksiyon vardı, virüs girdi. Birçok doktora gittim. Belarus’a, Rusya’ya gittim. Libya’da tedavi aldım. Bazı doktorlar benim için umut olmadığını söyledi. En son Sırbistan’a gittim. Sırbistan’da doktor bana ‘Asla göremezsin, umut yok’ dedi. En son da Türkiye’ye geldim. Buradaki doktorlar çok iyi. Libya Konsolosluğu tarafından Yusuf Hoca’ya yönlendirildim. İlk görüşmemizde bile Yusuf Hoca bana çok fazla umut verdi. Medipol Hastanesi, Türkiye’de ve Libya’da tanınan bir hastane. Direkt olarak Medipol Hastanesi’ne geldim. Şu anda görüyorum ama seviye seviye daha da ilerleyeceğini söyledi bana hoca. Yani ilk başta hiç görmüyordum ama şu anda görüyorum. Başta Yusuf Hoca olmak üzere hastanedeki bütün çalışanlara, hemşirelere çok teşekkür ediyorum.”

“Korneası Enfeksiyonlara Bağlı Olarak Bulanık Hale Gelmişti”

Hastanın korneasının tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu bulanıklaştığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, şöyle konuştu:

“Hastamız, uzun yıllardır görme azlığı şikayeti olan ve son dönemde de artık görmeyi tamamen kaybetmiş bir hasta olarak bize yönlendirildi. Öncelikle hastamızın medikal kayıtlarını temin ettik ve faydalı olup olamayacağımızı kontrol ettik. Bu görme kaybına bir tedavi uygulayabileceğimizi düşündüğümüz için hastamızı davet ettik. Gözümüzün kornea olarak adlandırılan şeffaf, saydam tabakası ne yazık ki tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı olarak opaklaşmış, yani bulanık hale gelmişti. Hastamızın geçmişte, tekrarlayan herpes virüsü enfeksiyonuna bağlı geçirdiği birtakım rahatsızlıkları mevcuttu. Hastamızı değerlendirdikten sonra öncelikle medikal bir tedaviye başladık.”

“Koruyucu Bir Tedavi Planladık”

Viral enfeksiyonların tekrar edebilme ihtimalinden dolayı medikal tedavi ve kontrollerin devam etmesinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, şunları söyledi:

“Hastamıza daha önce de farklı merkezlerde, yurt dışında birtakım tedaviler uygulanmıştı. Biz, antiviral koruyucu bir tedavi ile birlikte hastamıza kornea nakli önerdik. Tabii ki bu cerrahi tedaviden sonra birinci günden itibaren hastamızın görmesi gitgide artıyor ve daha da artacak. Ancak bununla birlikte medikal tedavinin devam etmesi, kontrollerin ve takiplerin uygun bir şekilde yapılması oldukça önemli. Çünkü bu viral enfeksiyon tekrar edebilir. Bu nedenle hastamız için koruyucu bir tedavi planladık ve takiplerine devam edeceğiz. Hastamızda korneanın etkilenen ön bölgesi değiştirildi. Biz buna tıbbi olarak derin ön lameller keratoplasti diyoruz. Yani, korneanın sadece ön yarım bölgesinin alındığı bir kornea nakli işlemi gerçekleştirdik.”

“Organ ve Doku Nakliyle İnsanların Hayata Tutunmasını Sağlayabiliyoruz”

Organ naklinin önemine değinen Prof. Dr. Yıldırım, “Bu bağlamda şunu da ifade etmek isterim. Organ ve doku bağışı, organ ve doku nakli sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın sorunudur. Organ ve doku bağışının ne kadar önemli olduğunu her zaman insanlara anlatmalıyız, vurgulamalıyız. Çünkü organ ve doku nakli sayesinde birçok insanın yaşam kalitesini artırabiliyor, hayata tutunmasını sağlayabiliyor ve mutlu bir şekilde yaşamasına yardımcı olabiliyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.