“Kimya Teknoloji Merkezi” açıldı

“Kimya Teknoloji Merkezi” açıldı
Yayınlama: 27.12.2024 13:44
A+
A-

Kimya Teknoloji Merkezi Açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kimya sektörünün test ve teknoloji geliştirme altyapısının ileri taşınmasında önemli bir basamak olan ve 165 milyon lira yatırımla hayata geçirilen Kimya Teknoloji Merkezi’nin açılışını yaptı.

Kacır, “Bilişim Vadisi bünyesinde yer alan merkezimizde; 39’u bugüne kadar ülkemizde gerçekleştirilmeyen olmak üzere 209 test ve analiz yerli imkanlarla icra edilecek” dedi.

Kimya sektörünün ihracat ve ithalat faaliyetlerinde ihtiyacı olan test ve analiz hizmetleri başta olmak üzere Ar-Ge çalışmaları, sertifikasyon, bilgiye erişim ve diğer danışmanlık hizmetlerinin sağlanabileceği merkez, Gebze’de hayata geçirildi.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda, Türkiye’nin katma değerli ve yüksek teknolojili üretimin odağında daha ileri taşınması için kararlılıkla adımlar atıldığına dikkat çeken Bakan Kacır, şunları söyledi:

“Yerli ve milli üretimde lokomotif rol üstlenen sektörlerimizin tamamını sahip olduğumuz imkanların tümüyle destekliyor, sürdürülebilir büyümenin önünü açıyoruz. Sayılarını 191’den 364’e yükselttiğimiz Organize Sanayi Bölgelerimiz ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesiyle Türkiye; küresel bir üretim üssü haline geldi. Kurduğumuz 105 teknoparkta, 11 binden fazla teknoloji girişimi inovasyon odaklı çalışıyor.”

Kacır, özel sektör öncülüğünde 1.600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezinin katma değerli üretime ivme kazandıracak projeler geliştirdiğini vurgulayarak, “Ar-Ge harcamalarımızın yıllık 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükselmesi ve Ar-Ge personeli sayımızın 29 binden 291 bine çıkması verdiğimiz desteklerin etkinliğinin göstergesidir. Sanayimizin yüksek teknoloji odaklı büyümesini tüm sektörlere yayacak projeleri hayata geçirmeye hep birlikte devam edeceğiz” diye konuştu.

Kimya sektörünün yenilikçi, dönüştürücü ve çözümleyici gücünün günümüz dünyasında etkisini giderek artırdığına işaret eden Kacır, “Kimya teknolojileri; batarya, yeni nesil çip üretimi gibi alanlardaki ve petrol türevlerinin yerini alacak yenilenebilir hammaddelerin üretimindeki öncü rolü ile geleceğin teknolojilerinin tetikleyicisi konumunda. Dünyada kimya sektöründe gerçekleşen inovatif çalışmalar sürdürülebilirliğin ve ekonomik dönüşümlerin anahtarı olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.

Kimya sektörünün üretim ve teknoloji yetkinliklerini geliştirmenin stratejik bir öncelik olduğuna değinen Kacır, son 22 yılda sektörde gerçekleştirilen yatırımlar için 3 bin 68 teşvik belgesi düzenlendiğini, 1,1 trilyon lira nitelikli yatırımın ve 112 bin istihdamın önünün açıldığını bildirdi.

Kacır, “Katma değer odaklı projelere Ar-Ge’den seri üretime uçtan uca destek sunduğumuz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızla kimya sektörümüzde toplam yatırım tutarı 7,5 milyar liraya ulaşan 24 projeye destek sunuyoruz. TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajanslarımız vasıtasıyla uyguladığımız programlarla da kimya alanındaki projelere 16 milyar lira katkı sunduk” diye konuştu.

Kimya sektörünün rekabetçiliği için kritik gördükleri kümelenme anlayışıyla sektörü daha ileri taşımak üzere 4 Kimya İhtisas OSB kurduklarını kaydeden Kacır, yerli hammadde ihtiyacını karşılamak, katma değeri yüksek, çevre dostu ve rekabetçi ürünleri üretmek ve yenilikçi kimya teknolojilerinde de öncü olmayı sağlamak adına büyük ölçekli ve entegre petrokimya yatırımlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Adana Ceyhan’da 30 milyon metrekare alanda entegre kimya tesisi yatırımlarını sektörle birlikte hayata geçireceklerini ifade eden Kacır, “Sektörümüzün üretim altyapısını güçlendirecek adımlarla eş zamanlı olarak kimya alanında Ar-Ge ve inovasyon kabiliyetini genişletecek projeleri de birlikte hayata geçiriyoruz” dedi.

Teknoparklarda faaliyet gösteren 191 firma ve 76 Ar-Ge merkezi ile bugüne kadar 7,8 milyar liralık katkıyla inovatif projeler geliştirdiklerini anlatan Kacır, “Kimya sektörümüzün test ve teknoloji geliştirme altyapısında kritik öneme sahip Kimya Teknoloji Merkezi’nin açılışındayız. Bilişim Vadisi bünyesinde yer alan merkezimizde; 39’u bugüne kadar ülkemizde gerçekleştirilmeyen olmak üzere 209 test ve analiz yerli imkanlarla icra edilecek. Ayrıca merkezimiz; KOBİ’lerimizin yapacakları Ar-Ge çalışmalarında ihtiyaç duydukları insan kaynağına ve yüksek maliyetli cihaz ve analizlere daha kolay erişim imkanı sağlayacak. Firmalarımıza ulusal ve uluslararası ölçekteki projelerde danışmanlık hizmeti de sunacak” ifadelerini kullandı.

Kimya Teknoloji Merkezi’nde yer alacak Kimya Kuluçka Merkezi’nin de girişimcilerin projelerini destekleyerek yeni start-up’ların doğmasına hizmet edeceğini kaydeden Kacır, “2030 yılına kadar ülkemizden 100 Turcorn, 100 bin teknoloji girişimi çıkarma yolculuğumuzda bize güç katacak” dedi.

Kacır, ülkeye fayda sağlayan ve sanayiye önemli katkılar sunan kimya sektörünü tüm imkanlarla desteklemeye devam edeceklerini belirterek, yatırımcılarla birlikte yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında ülkeyi kalkındırma gayretlerine ortak olacaklarını söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.