Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun araştırması, uzun boylu insanlarda kanser riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Fanpage’in haberine göre, yetişkinlikte boy uzunluğu ile artan kanser riski arasında güçlü bir ilişki bulunuyor. Pankreas, bağırsak, rahim, yumurtalık, prostat, böbrek, cilt (melanom) ve meme kanserleri uzun boylu bireylerde daha sık görülüyor.
Her 10 cm boy artışında kanser riski %16 oranında artıyor. Birleşik Krallık Milyon Kadın Çalışması’nda, 10 yıl boyunca yaklaşık 1,3 milyon kadının sağlığı incelendi. Çalışma, 17 kanserin 15’inde boy uzamasıyla riskin arttığını ortaya koydu. Her 10 santimetre boy artışının kanser riskini %16 artırdığı belirlendi.
Erkeklerde de benzer bir artış gözlemlendi. Queensland Üniversitesi’nden Profesör Susan Jordan ve araştırmacı Karen Tuesley, boy ile kanser riski arasındaki ilişkinin farklı etnik kökenler ve gelir düzeyleri gibi faktörlerden bağımsız olduğunu söyledi. Araştırmacılar, bu bağlantının olası nedenlerini araştırıyorlar.
Yetişkinlikte daha uzun boylu olan kişilerde belirli kanser türlerini geliştirme olasılığının daha yüksek olması, henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak bunu açıklayabilecek birkaç hipotez bulunuyor.
Uzun boylularda daha fazla hücre bulunuyor
Bir teori, uzun boylu kişilerin vücutlarında daha fazla hücre bulunduğundan kanser gelişme riskinin artabileceğini öne sürüyor. Uzmanlar, uzun boylu bireylerin daha uzun organlara sahip olduğunu ve bu organlarda daha fazla hücrenin bulunduğunu belirtiyor. Bu, DNA hasarının birikme potansiyelinin arttığı anlamına geliyor. Bu da hücre bölünmesinin daha fazla olduğu anlamına gelir ve dolayısıyla kanser gelişme olasılığı artar.
Diğer bir hipotez ise, insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) adlı hormonun seviyelerinin, daha uzun boylu insanlarda daha yüksek olmasının, kanser riskini artırabileceğini savunuyor.
IGF-1, çocukların büyümesine yardımcı olurken, yetişkinlerde de hücre büyümesi ve bölünmesini teşvik ediyor. Araştırmalar, bu hormonun yüksek seviyelerine sahip kişilerin meme veya prostat kanseri gibi hastalıkları geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak bu iki faktörün birleşiminin, uzun boylu insanlarda kanser riskinin neden arttığını tamamen açıklamak için yetersiz olduğu düşünülüyor. Uzmanlar, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor.