Kanser tedavisinde yenilikçi nanoparçacıklar ve biyomalzemeler geliştirdi

Kanser tedavisinde yenilikçi nanoparçacıklar ve biyomalzemeler geliştirdi
Yayınlama: 28.12.2024 15:29
A+
A-

Kanser Tedavisinde Nanoparçacıklarla Çığır Açan Araştırmalar

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Nuri Ertaş, kanser tedavisinde kullanılan nanoparçacıklar ve biyomalzemelerle ilgili çalışmalarıyla dikkat çekiyor. TÜBİTAK ve TÜBA’dan ödül alan Ertaş, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Kanser tedavisinde cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi kullanılıyor. Ancak her yöntemin sınırlamaları var. Radyoterapide kullanılan X ışınları tümör bölgesine ulaşırken sağlıklı hücrelere de zarar veriyor. Biz, bu sorunu aşmak için saç telinin binde biri kadar küçük nanoparçacıklar üretiyoruz. Bu parçacıkları tümörlü bölgeye doğrudan enjekte ederek veya jellere gömerek implante ediyoruz.”

Nanoparçacıklar sayesinde daha az dozda ve seans sayısıyla daha etkili kanser tedavisi mümkün oluyor. Ertaş, çalışmalarının uluslararası dergilerde yer aldığını ve ödüllerle taçlandırıldığını söylüyor:

“Araştırmalarımız, kanser tedavisinde önemli bir sorun olan yan etkileri azaltmayı amaçlıyor. Bu çalışmalar, dünyaca ünlü dergilerde yayınlandı ve TÜBİTAK tarafından da önemli bir ilerleme olarak kabul edilerek ödüle layık görüldü.”

Ertaş, 40 yaş altı genç bilim insanlarına verilen en prestijli ödüllerden üçünü de kazanmanın kendisine onur verdiğini belirtiyor: “Bu ödüller, araştırmalarımızın fark edildiğini ve desteklendiğini gösteriyor. Bizi daha da motive ediyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.