Türkiye İş Bankası’nın “Kadının Gücü: Geleceğin Tarımı” Etkinliğine Çiftçi Kadınlar Katıldı
Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nde, Türkiye İş Bankası, tarımsal üretime destek olan girişimci çiftçi kadınları bir araya getirdi.
“Kadınların Tarıma Katılımında Fırsat Eşitliği Önemli”
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, kadınların tarımdaki görünürlüğünün düşük olduğuna dikkat çekti. “Türkiye’de 2 milyon tarım işçisinin yarısı kadın olmasına rağmen, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kadın sayısı 300 bini geçmiyor.”
Yılmaz, kadınların tarımsal üretime daha fazla katılmasının önemine vurgu yaparak “Fırsat eşitliğinin sağlanması bu konuda kritik bir rol oynuyor.” dedi.
“Tarım Milli Bir Mesele”
Yılmaz, İş Bankası’nın tarımı her zaman desteklediğini vurguladı. Çiftçi kadınlara eğitim ve dijital platformlar aracılığıyla destek verdiklerini belirtti.
“Çiftçilerimizin Hikayelerinde Hep Yanlarında Olacağız”
Yılmaz, kadınların markalaşmasının kırsal kalkınmaya katkı sağladığını belirterek İş Bankası’nın bu alanda da destek vermeye devam edeceğini söyledi. “Çiftçi kadınlarımızla yaptığımız görüşmelerden, geliştirmemiz gereken altı ana konu belirledik: finansal okuryazarlık, geniş pazarlara erişim, güçlü iletişim, markalaşma, teknik bilgi, dijitalleşme ve teknoloji.”
Tarıma İlham Veren Kadınlar
Etkinlikte, arıcılıktan balıkçılığa, çay üretiminden restoran işletmeciliğine kadar tarımın farklı alanlarında başarılı olan kadınlar hikayelerini paylaştı.
Hilal Erben, hayvancılıkta aile işini büyüttü ve köyünde bir dönüşüm yarattı. Halide Adalılar, ata tohumu enginar üretimiyle tüketicilere ulaştı. Nuran Özyılmaz, yöresel yemekler sunan bir restoran açtı ve köylülerin geçim kaynaklarını iyileştirdi. Fatma Saruhan, gençlerin çay üretimine uzak olmasına dikkat çekti. Beyza Aydın, üniversite eğitimi yerine girişimciliği seçerek kendi mahsullerini sunduğu bir kahvaltı salonu açtı. Gülhanım Kalafat, balıkçılık sektöründeki önyargılara rağmen işini büyüttü. Emine Örnek, atıl bir okul binasını kooperatife dönüştürerek kırsal kalkınmayı destekledi. Melahat Gülbin, arıcılıkla çocuklarını okuttu ve kırsal kalkınmaya katkı sağladı.