İsviçre Başkonsolosu: Rüzgar ve güneşte Türkiye ile işbirliği mümkün

İsviçre Başkonsolosu: Rüzgar ve güneşte Türkiye ile işbirliği mümkün
Yayınlama: 19.09.2024 12:10
A+
A-

İsviçre: Yenilenebilir Enerjiye Hücum

İsviçre, yenilenebilir enerji alanında atılım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin en büyük yenilenebilir enerji kaynağı, yıllardır elektrik üretimi için kullanılan hidroelektrik enerji. Ancak ülke, son yıllarda rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek için önlemler alıyor. İsviçre, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji projelerini hızlandırmayı amaçlayan bir yasa teklifini onayladı.

Hidroelektrik Enerjinin Önemi

İsviçre Başkonsolosu Philippe Brandt, ülkenin hidroelektrik üretiminin İsviçre’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 62’sini oluşturduğunu belirtiyor. Dağlar ve Alpler sayesinde hidroelektrik gücü konusunda önemli bir avantaja sahip olduklarını ifade eden Brandt, hidroelektrik enerjinin modernizasyonunun kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. Brandt, “Hidroelektrik enerji, daha da geliştirilmesi, yeni teknolojilerle modernize edilmesi gereken bir alan. İsviçre inovasyon konusunda bir lider ve yeni projelerle modernize edilmiş tesisler inşa ediyoruz” diyor.

Ar-Ge’nin Rolü

İsviçre’nin yenilenebilir enerji çabalarında Ar-Ge’nin büyük bir rol oynadığını ifade eden Brandt, hükümetin bu sektördeki inovasyonu desteklemek için girişimlere fon sağlayan bir kurum olan Innosuisse’e sahip olduğunu belirtiyor. Brandt, Innosuisse’in enerji verimliliğini artırmaya yönelik projelere yatırım yaptığını belirterek, “Ar-Ge sadece enerji sektöründe değil genel olarak son derece önemli bir araç. İsviçre hükümeti için de çok önemli bir araç. Innosuisse, girişimlere fon sağlayarak enerji verimliliği ve yenilenebilir kaynaklar konusunda araştırmalar yürütüyor” diyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Etkisi

Rusya-Ukrayna Savaşı, Avrupa’da enerji güvenliği tartışmalarını hızlandırdı. İsviçre, bu noktada harekete geçen ülkelerden biri oldu. Brandt, savaşın etkilerinin ötesinde bunun İsviçre’yi daha yeşil ve verimli ekonomilere geçişi hızlandırma yönünde etkilediğini ifade ediyor. Brandt, “Ukrayna’daki savaş, daha yeşil ve daha verimli ekonomilere geçişi hızlandırma ihtiyacını beraberinde getirdi. İsviçre hükümeti, kıtlık durumunda kullanılmak üzere bir hidroelektrik rezervi oluşturdu” diyor.

Türkiye ile İşbirliği

İsviçre, Türkiye ile yenilenebilir enerji alanında işbirliği yapıyor. Brandt, bu işbirliğinin özel sektör ve araştırma alanlarında olduğunu belirtiyor. Hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisi gibi alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin genişletilebileceğini ifade eden Brandt, “Her iki ülkede de özel şirketler arasında araştırma, ticaret ve teknoloji transferi konularında halihazırda bir işbirliği mevcut. Hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisinde bu işbirliğini genişletmek mümkün” diyor.

Swiss Days

İsviçre, İstanbul’da İsviçre kültürünü ve işlerini tanıtmak için Swiss Days etkinliğini de düzenliyor. Bu yıl üçüncüsü 20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinlikten bahseden Brandt, etkinliğin gençlere kariyer fırsatları sunmayı da amaçladığını söylüyor. Brandt, etkinlikte İsviçre gastronomisi, müzik ve çeşitli kariyer panelleri yer alacağını ifade ederek, etkinliği ve etkinliğin temasını şöyle özetliyor: “Bu yılki İsviçre Günleri’nin sloganı ‘Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın – Eğitim, Deneyim, Kariyer’. Amacımız, Türkiye’deki gençlere kariyerleri için fikir verecek bir platform sunmak.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.