İstihdamda 7 öncelikli sektör

İstihdamda 7 öncelikli sektör
Yayınlama: 06.02.2025 11:04
A+
A-

Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ulusal İstihdam Stratejisi belgesi, 2025-2028 dönemindeki istihdama yönelik çalışmaları ana hatlarıyla belirliyor.

Öncelikli Sektörler

Belge, tekstil ve hazır giyim, otomotiv, çelik-alüminyum, kimya, makine, elektrik ve turizm sektörlerini öncelikli sektörler olarak belirliyor. Ayrıca bilgi iletişim teknolojileri ve tarım sektörüne de geniş yer veriyor.

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü

Tekstil ve hazır giyim sektörünün istihdamında daralma riski olduğu belirtiliyor. Sektördeki işlerin otomasyon ve dijitalleşme gibi faktörler nedeniyle daha yüksek beceriler gerektirecek şekilde dönüşmesi, istihdamda kapsayıcılığın azalmasına yol açabileceği ifade ediliyor.

Otomotiv Sektörü

Otomotiv sektöründe istihdamda önemli gelişmeler bekleniyor. Sektördeki istihdamın kadınlar ve kısmen gençler lehine arttığı belirtiliyor. Sektörde kadın ve gençlerin dahil olduğu kapsayıcı istihdamın sürdürülebilirliği için okul sektör işbirliklerinin geliştirilmesi vurgulanıyor.

Demir-Çelik Sektörü

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında olan demir-çelik sektörünün yeşil dönüşüm konusunda erken aksiyon alması bekleniyor. Sektörün SKDM’ye uyum sağlaması, uluslararası rekabet gücünü artırması ve istihdamdaki yukarı yönlü eğilimi koruması açısından önemli görülüyor.

Alüminyum Sektörü

Alüminyum sektöründe istihdamın son 10 yılda %30,6 arttığı belirtiliyor. Sektörün yeşil dönüşüm sürecinde kapsayıcı istihdamı geliştirme noktasında avantajlı olduğu değerlendiriliyor.

Kimya Sektörü

Kimya sektöründe yeşil dönüşüm düzenlemeleri nedeniyle orta vadede önemli değişiklikler bekleniyor. Sektördeki istihdam düzeyinin son 10 yılda istikrarlı bir şekilde arttığı vurgulanıyor. Genç istihdamının artması için okuldan işe geçişi kolaylaştırmaya yönelik politika tedbirlerinin geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Makine Sektörü

Makine sektöründeki istihdamın, uzun vadede güçlü bir artış eğilimi gösterdiği kaydediliyor. Sektörde on yıllık dönemdeki istihdam artışı %66,8 olarak gerçekleşti.

Elektrik Sektörü

Elektrik sektöründe istihdam son 10 yılda %77 oranında artarak 110 bine ulaştı. Sektördeki işletmelerin çoğunlukla büyük ölçekli ve kurumsal yapıda olması, kapsayıcı istihdamın geliştirilmesi adına önemli fırsatlar sunduğu belirtiliyor.

Turizm Sektörü

Turizm sektörünün dayanıklılığının artırılmasına yönelik çalışmaların, sektörde istihdamın sürdürülebilirliği açısından önem arz ettiği vurgulanıyor. Sektörün 2023 yılı itibarıyla 571 bin kişiye istihdam sağladığı belirtiliyor.

İşgücünün Beceri Uyumu

Tüm söz konusu sektörlerin dönüşüm süreçlerine uyumunu sağlamak için ortak gerekliliklerden birinin işgücünün beceri uyumunun sağlanması ve değişen üretim süreçlerine adapte olunması olduğu ifade ediliyor. Artan beceri açığı riskinin yönetilebilmesi için mevcut ve potansiyel işgücünün gerekli becerilerle donatılması gerektiği belirtiliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.