** Avrupa Havalimanları’nda Rekor Fiyatlar**
Havalimanlarında yemek ve içecek fiyatları her zaman nispeten pahalı olsa da son yıllarda ortalamanın çok üzerine çıktı ve 2024 yılında rekor seviyelere ulaştı.
Yüksek Fiyatlar
Moodie Davitt’in araştırması, Avrupa havalimanlarında 2023 yılında yiyecek ve içecek ürünlerinden elde edilen gelirin 11 milyar euroya ulaştığını ve yolcu başına yaklaşık 10 euro masraf çıktığını ortaya koyuyor. İtalyan havalimanı Aeroporti di Roma’nın finansal tablolarına göre geçen yıl Roma Fiumicino Havalimanı’nda ortalama yiyecek ve içecek harcaması yolcu başına 6,8 euroydu.
İtalyan Gazete Araştırması
Corriere della Sera muhabiri Leonard Berberi tarafından yapılan bir araştırma, Avrupa havalimanlarındaki rekor fiyat listelerini ortaya çıkardı. Araştırmada 17 havalimanı ziyaret edildi ve temel yiyecek ve içeceklerin fiyatları euro cinsinden ortalandı.
Su Fiyatları
Araştırmaya göre yarım litrelik su şişeleri birçok havalimanında bulunmazken, en pahalı yarım litre Evian su, İstanbul Havalimanı’nda 6 euroya satılıyordu. Ortalama fiyat Berlin’de 5,9 euro, Frankfurt’ta 4,75 euro, Brüksel’de 4,6 euro, Londra Luton’da ise 4,5 euro olarak öne çıktı.
Kahve, Sandviç ve Kruvasan
Kahvede de benzer fiyatlar dikkat çekiyor. İstanbul Havalimanı’nda espresso 6 euro veya bir cappucino 9 euro ortalama fiyatla satılıyor. Kruvasan için İstanbul Havalimanı’nda 16,5 euro, jambonlu ve peynirli sandviçler için de 16,5 euro ortalama fiyat var. Portakal suyu fiyatları ise Palermo’da en düşük 3,1 euro iken, İstanbul’da bu fiyatlar 8 euroya kadar çıkıyor.
Uçaklarda Daha Ucuz
Avrupa’daki yüksek fiyatlar, bazı ürünleri uçakta satın almayı daha ucuz hale getirdi. Örneğin yarım litre suyun fiyatı havalimanlarında yüksek olmasına karşın RyanAir’de 3 euro, EasyJet’te ise 3,5 euro olarak öne çıkıyor. Kahve ve cappucino da 3,15 ila 3,8 euro arasında değişiyor.
Uzman Görüşü
Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi’nde profesör ve havaalanı yönetimi uzmanı Blaise Waguespack, fiyatların organizasyon modeline göre değiştiğini belirtiyor. Waguespack, “Avrupa’da havalimanları daha fazla özelleştirilmiş” diyor ve bu durumun fiyatlar üzerinde etkili olduğunu ekliyor.
Yetkililerin Açıklaması
Uluslararası Avrupa Havalimanları Konseyi Genel Müdürü Olivier Jankovec konuya ilişkin açıklamasında “Havalimanlarında yer kiralayanlar kendi fiyatlarını belirleme konusunda ticari özgürlüğe sahip” diyor ve fiyatların yüksek olduğunu doğruladı. Jankovec, en azından suyun ücretsiz veya kontrollü fiyatlarla sunulması için çaba gösterdiklerini de söyledi.
İstanbul Havalimanı Açıklaması
Corriere della Sera’nın yemek fiyatlarına ilişkin haberine; İstanbul Havalimanı’nın Yeme-İçme İşletmecisi TUM/TRU CEO’su Saadettin Cesur’dan açıklama geldi.
Cesur, “İstanbul Havalimanı’nda her bütçeye uygun seçenekler sunuluyor” diyor ve “Kahve dükkanı, fast food, paket servis, üst segment restoranlar gibi ana konseptlerin yanı sıra, otomat cihazları ve ücretsiz su sebil noktaları gibi kolay erişimli hizmet alanları da her kesimden yolcu ihtiyaçları gözetilerek sunuluyor” ifadelerini kullandı.
Cesur, “İstanbul Havalimanı temel ihtiyaçların karşılanabilmesi hususunda uluslararası rakiplerine göre çok daha iyi bir noktadadır. Su, kahve, sandviç, kruvasan, hamburger gibi temel F&B ihtiyaçlarının yanı sıra, her ürün grubunda her bütçeye hitap eden alternatif fiyatlı ürünler yolcularımızın tercihine sunuluyor” dedi.