Lübnan Doktorlar Sendikası, İsrail’in saldırıları sonucu hayatını kaybeden en az 97 sağlık personeli ve hizmet dışı kalan dört hastane nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletlerden acil yardım istedi.
İsrail’in sağlık çalışanlarını hedef almasının uluslararası yasaları ihlal ettiğini belirten Lübnan Hemşireler Sendikası, Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad da uluslararası toplumdan acil müdahale istedi. Cenevre Sözleşmesi, sivil hastanelere saldırıyı yasak ediyor.
Saldırılar, İsrail ordusunun Hizbullah’ın karargahını hedef almasıyla başladı ve Dahiye bölgesine yönelik yoğun bombardımanlar kurtarma ekiplerinin ulaşımını engelledi. İsrail’in ilk hedefi İslam Sağlık Kurumu oldu ve burada 7 sağlık çalışanı öldü.
Başbakan Necip Mikati, sağlık ekiplerinin korunması için diplomatik girişimlerde bulunarak erişimlerini ve yaralıların naklini sağlamak için İsrail’e baskı uyguladı. Eski Barolar Birliği Başkanı Mehlem Halef, uluslararası anlaşmaların sağlık çalışanlarının hedef alınmasını yasakladığını vurguladı.
Şiddeti kınayan Halef, İsrail’in uluslararası meşruluğu zayıflattığını ve uluslararası sözleşmelere uyması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sağlık çalışanlarının uluslararası koruma altında olduğunu ve İsrail’in bu anlaşmalara saygı göstermesi gerektiğini söyledi.