Irak Parlamentosu, kadın hakları aktivistlerinin tepkilerine rağmen, dini mahkemelere evlilik, boşanma ve miras konularında daha fazla yetki veren bir kanunu kabul etti.
Aktivistler, bu kanunun kadınların haklarını koruyan 1959 tarihli Kişisel Statü Kanunu’nu zayıflattığını savunuyor.
Şii milletvekilleri tarafından desteklenen yasa değişiklikleri, din adamlarının İslam hukukunu kendi yorumlarına göre uygulamalarına izin verecek. Bu durum, kız çocuklarının 10’lu yaşlarının başlarında veya Caferi İslam hukukuna göre 9 yaşında evlenmelerine yol açabilir.
Irak yasaları şu anda evlilik yaş sınırını 18 olarak belirliyor.
Parlamento ayrıca, yolsuzluk ve zimmete para geçirme suçlarına karışan kişileri kapsayan genel af ve Kürtlerin toprak taleplerine yanıt veren bir toprak iadesi yasasını da kabul etti.
İnsan hakları aktivisti Intisar al-Mayali, medeni kanun değişikliklerinin “kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi yoluyla kadın ve kız çocuklarının hakları üzerinde feci etkiler bırakacağını” söyledi.
Oturum, kaos ve usul ihlalleri suçlamalarıyla sona erdi.
Bazı milletvekilleri, yüksek sesle protesto etti ve kürsüye tırmandı. Ayrıca, farklı bloklar tarafından desteklenen tartışmalı üç yasanın birlikte oylandığı oylama sürecinden de şikayetçi oldular.
Bağımsız milletvekili Raid el Maliki, oylama sürecini “yasal bir itiraza yol açabileceği” konusunda uyardı.
Parlamento Başkanı Mahmud El Meşhadani ise yasaların kabulünü “adaletin güçlendirilmesi ve vatandaşların günlük yaşamlarının düzenlenmesi sürecinde önemli bir adım” olarak övdü.