Şanlıurfa’nın Karahantepe’si Yabancı Akademisyenleri Büyüledi
Kültür Bakanlığı ve Turizm Tanıtma Ajansı’nın desteğiyle, İstanbul ve Harran Üniversiteleri işbirliğinde düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi kapsamında yaklaşık bin akademisyen Şanlıurfa’yı ziyaret etti. Neolitik döneme ait arkeolojik alanları gezen akademisyenler, özellikle Karahantepe’de hayranlık uyandıran eserlerle karşılaştı.
UNESCO Dünya Mirası’na Aday
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’deki yapılara benzerliğiyle dikkat çeken Karahantepe, “T” biçimli 250’den fazla dikili taş buluntusuna ev sahipliği yapıyor. Akademisyenler, gün yüzüne çıkarılan bu eserlerden derinden etkilendi.
“İnanılmaz Bir Alan”
Alman tarihçi Prof. Dr. Herman Parzinger, Karahantepe’nin “inanılmaz bir alan” olduğunu söyledi. Kazının kalitesine ve detaylara hayran kaldığını belirten Parzinger, Karahantepe’nin Türk arkeolojisindeki başarılı çalışmalardan biri olduğunu vurguladı.
“Beni Heyecanlandırdı”
Japon arkeolog Prof. Dr. Junzo Uçiyama, Karahantepe’de karşılaştığı buluntuların kendisini heyecanlandırdığını ifade etti. Uçiyama, “Muhteşem olan Karahantepe beni çok heyecanlandırdı. Ülkem Japonya çok uzak ancak bazı benzerlikler görüyorum,” dedi.
Önemli Bir Merkez
İspanyol arkeolog Prof. Dr. Feran Borel ise Karahantepe’nin Neolitik dönemin erken evrelerine ışık tutan önemli bir merkez olduğunu belirtti. Borel, buluntuların ve heykellerin Neolitik dönemin güzel bir yerleşim yeri olduğunu gösterdiğini söyledi.
Karahantepe, tarih öncesi döneme ait önemli bir yerleşim olarak önümüzdeki yıllarda da akademisyenlerin ilgisini çekmeye devam edecek gibi görünüyor.