Akıllı Telefonların Yurt Dışından Kullanımı
Akıllı telefonların, özellikle iPhone’ların yurt dışından satın alınmasının daha uygun olması nedeniyle kullanım oranlarında artış наблюдается. Yurt dışından getirilen bir telefonu Türkiye’de 120 günden fazla kullanmak için pasaport kaydı yaptırmak gerekiyor.
IMEI Kaydı
Yurt dışından getirilen telefonlar, ağlarda tanınmaları ve kullanılabilmeleri için IMEI kaydı yaptırılmalıdır. IMEI (Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği), her cihaza özel, 15 haneli bir numaradır ve cihazın kimliğini uluslararası olarak tanımlar.
Yurt Dışından Getirilen Telefonları Kullanmak İçin
Pasaport kaydı: Yurt dışından getirilen bir telefonu kullanmak için en uygun yol pasaport kaydıdır. Bu yöntemle 3 yıl boyunca yalnızca 1 telefon kaydedilebilir ve 3 yıl boyunca telefonu sizden başkası kullanamaz.
Yıl başına kadar beklemek: BTK’nın tanımladığı 180 günlük kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerlidir. Dolayısıyla yeni yılla birlikte yeniden 180 günlük kullanım hakkı tanınır.
Geçici IMEI kaydı: Turisteler için 180 günlük kullanım hakkına sahip olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEI süreleri 2 ay daha uzatılabilir. Çift SIM kartlı telefonların diğer hat kısmına takıldığında da 120 gün daha kullanılabilir.
Yurt Dışından Gelen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Yurt dışından getirilen telefonun kaydedilmesi için gerekli belgeler tamamlanarak e-Devlet üzerinden başvuru yapılmalıdır. BTK kaydının yapılabilmesi için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekir:
e-Devlet IMEI Kaydı Adımları
2024 IMEI Kayıt Ücreti
2024 yılı IMEI kayıt harcı, 31.692 TL olarak belirlenmiştir.