2025’te E-Defter ve Diğer Vergisel Gelişmeler
2012’den beri e-fatura uygulamasına tabi olan mükellefler ve bağımsız denetime tabi şirketler için e-Defter uygulaması zorunlu tutuluyor. Yaklaşık 720 bin mükellefin defterleri elektronik ortamda işleniyor.
1 Ocak 2025’ten itibaren bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler e-Defter uygulamasına dahil olacak. Böylece yaklaşık 1 milyon yeni mükellefin e-Defter tutması bekleniyor. Bu uygulama ile kağıt, yazıcı ve noter masraflarında tasarruf sağlanacak.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine dahil olmayan mükellefler, 2025’ten itibaren 3 bin lirayı aşan faturaları elektronik ortamda düzenleyecek. 2026’dan itibaren ise tüm faturalar elektronik ortamda düzenlenecek.
2025’te gider pusulasının ıslak imza yerine elektronik ortamda veya iletişim araçlarıyla doğrulanması da mümkün olacak.
Yurt Dışına Çıkışta Basılı Harç Puluna Son
Yurt dışına çıkış harcı ödemelerinde fiziki pul kullanımı 2025’ten itibaren sona eriyor. Geçerli olan 500 liralık pullar 10 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak. Harç ödemeleri Dijital Vergi Dairesi veya bankaların uygulamaları üzerinden yapılacak.
Vergi Güvenlik Müessesesi Kuruldu
Yeni yılda gerçek hasılatları tespit edecek Vergi Güvenlik Müessesesi kuruluyor. Mükelleflerin günlük hasılatları yoklamalarla tespit edilecek. Farklar yüzde 20’yi aşarsa mükellefler izaha çağrılacak.
Mal ve Hizmet Alımlarına Vergi Tevkifatı
2025’ten itibaren mal ve hizmet alımlarına Cumhurbaşkanınca belirlenen sektör ve faaliyetler için vergi tevkifatı yapılacak. Böylece kayıt dışılığın azaltılması hedefleniyor.
Yönetim Kurulu Ücret Düzenlemesi
Özel ve kamu kuruluşlarında yönetim kurulu üyelerine ödenebilecek ücretler yeni yılda düzenleniyor. Aynı kişiye birden fazla görev için sadece bir ücret ödenebilecek. Ödenecek ücret belirtilen sınırı aşamayacak.