Fatih Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma’dan Açıklamalar
Fatih Karagümrük Başkanı Süleyman Hurma, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlik sonrası Demirören Haber Ajansı’na (DHA) önemli açıklamalarda bulundu.
Kulüp Sayısının Azaltılması
Hurma, “Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) ve devletimizin karar alacağı bir konu ama bence Türkiye’de en fazla 60 profesyonel kulüp olmalı” dedi.
Süper Lig’e Dönüş
Hurma, yeniden Süper Lig’e çıkacaklarına olan inancını şu sözlerle dile getirdi: “İnancımız yüzde yüz. Çıkacağız da zaten. Biz buraya itildik, itildiğimiz yerden toparlanıp tekrardan aynı yere geleceğiz.”
Altyapı Sorunları
Altyapı konusuna değinen Hurma, “Bir ülkede altyapının iyi olabilmesi için 5 tane unsura ihtiyacı var. İnsana, paraya, zamana, bilgiye ve tesise ihtiyaç var. Bunlardan bizde bir tanesi var, ‘insan’. Diğerleri yok. Bu ülkede altyapının iyi olması çok kolay bir şey değil. Öncelikle bu 4 sorunu çözmemiz lazım.”
Tesis Sorunu
Hurma, tesis konusunda uğraştıklarını belirterek, “Hala uğraşıyoruz. Çevre Bakanımızdan randevu istedim, kendisi de randevu vereceğini söyledi. Onunla birtakım çalışmalarımız vardı. Umut ediyorum ki bize destek verecekler. Tüm kulüplere devletimizin destek verdiği gibi Karagümrük’e de bir destek verilecek. Tesis yapabileceğimiz bir araziye sahip olacağız.”
Hakem Performansları
Hakemlerden hayatı boyunca mağdur olduğunu söyleyen Hurma, “Hakemlerden dolayı en çok mağdur değilmiş insan oturuyor karşınızda. Bütün hayatım boyunca hakemler benim bir şeylerimi çaldı. Bazen şampiyon olmamı engelledi, kupa kazanmamı, Avrupa kupalarına katılmamı ve bazen ligde kalmamı. Herkes gücün yanında olmak istiyor. Güç özellikle 1980’den sonra bu ülkede para, makam ve mevki ve benzer şeyler oldu. Toplumun erdemleri değişti. Hakemler de bu toplumun insanları. Biz neysek onlar da o. Güç kötüleri çekiyor, iyileri de bozuyor. Türk futbolunda bir değişim yapacaksak, yıkılıp yeniden yapılmamız lazım. Hakemler bizden 1 puanı alıp Glasgow Rangers’a vermiyorlar, bizden alıp bizden birine veriyorlar. Hakemler eğer bu kadar kötüyse bunun bir müşterisi var demektir. Birileri bunun böyle olmasını istiyor demektir.”
Türk Futbolunun Sorunları ve Çözümleri
Hurma, “Toplumun huzurunu, barışını, kardeşliğini ve arzusunu çekmek yerine nefretini çekmeye başladık. Bu 3 unsur doğru yapılmadan herhangi bir birimin doğru olması ve iyi yapılması mümkün değil. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi, bizim kulüplerimizin çoğunluğunun dernekler statüsüyle yönetilmesi. Oradaki yöneticilerin hiç birisinin işi değil. Bu onlar için bir hobi. Geçici süreliğine yapılacak bir iş. O geçici sürede kendilerinden beklenilen şey, o kulübün hedeflerine uygun bir şekilde o dönem için anlık bir başarı. Anlık başarı sağlamak için o insanlar oraya geliyor. Türkiye’de birinciysen birincisin, birinci değilsen hiçbir şeysin. O yüzden yönetimlerde devamlılık sağlamamız söz konusu değil. Yönetimlerde devamlılık sağlayamadığı için uzun vadeleri işleri yapamıyoruz.”
Altınordu Modeli
Altyapıda Altınordu örneğinin verilmesi üzerine Hurma, “Altınordu’nun uyguladığı model benim için bütünüyle yanlış. Sayın Seyit Mehmet Özkan’ın gerçekten çocuklara değer verdiğini, kendi kişisel kaynaklarından da çok büyük paralar harcadığını ve birçok insana katkı sağladığını biliyorum. Ama konu sporcu yetiştirmek ise ve amaç oysa bu konuda asla örnek alınabilecek bir yapı değil. Bizim kendi durumumuza gelirsek, geçtiğimiz sezon bizim 12 tane oyuncumuz milli takımlara gitti. Şu anda da birçok oyuncumuz gidip geliyor. Biz tesis olarak ülkenin en fakir kulübüyüz. Bu başarı tamamen antrenör arkadaşlarımızın ve onların seçtiği genç kardeşlerimizden kaynaklanıyor. Bizim teknik kadrodaki arkadaşlarımız oraya daha yetenekli ve daha tutkulu arkadaşları seçmeyi becermişler. Türkiye’deki altyapıların yüzde 99,9’u hiçbir şekilde örnek gösterilecek bir durumda değil.”