Güney Kore’nin Azil Davası
Güney Kore Anayasa Mahkemesi Salı günü toplanarak, başarısız sıkıyönetim girişiminin ardından görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un azli üzerine görüştü.
Parlamentonun avukatları, Yoon’un kısa süreli sıkıyönetim ilanının demokratik ilkeleri ihlal ettiğini savundu. Avukatlar, Yoon’u eski Güney Koreli cuntacı liderlerle karşılaştırdı.
Yoon’un kapatış konuşması yapması bekleniyor. Mahkeme, Yoon’un görev süresinin üçüncü yılında azledilip edilmeyeceğine karar verecek.
‘DİKTATÖRLÜKLE EŞDEĞER’
Parlamento avukatı Lee Kwang-beom, Yoon’un eli kanlı diktatörler Park Chung-hee ve Chun Doo-hwan’a benzediğini belirtti.
“Yoon, anayasayı değiştirip kendi sözlerini anayasaya yazdırmak istedi. Ülkeyi özelleştirecekti ve anayasanın üzerinde bir yönetici olacaktı” diyen Lee, sıkıyönetim kararlarının diktatörlük olduğunu vurguladı.
Lee, “Sıkıyönetim ilan ederek başkanlık sorumluluklarından vazgeçti” diye ekledi.
SEÇİM İDDİALARI
Mahkemede Yoon’un seçimde sahtekarlık iddiaları ve Kuzey Kore’nin Güney Kore siyaseti üzerindeki etkisi tartışıldı.
Avukatlar, iddiaların asılsız komplo teorileri olduğunu ve seçim sistemine zarar verdiğini söyledi.
Yoon’un Savunması
Yoon, sıkıyönetim ilan etme yetkisine sahip olduğunu, ancak askeri yönetim getirmeyi amaçlamadığını savundu. Bunun yerine, muhalefetin gücünü sınırlamak için bir uyarı mesajı verdiğini söyledi.
Anayasal Kriz
Mahkemenin karar vermesi günler alabilir. Anayasal krizin derinleşmesi endişesi var.
Parlamento, Yoon’un görevine dönmesi halinde tekrar sıkıyönetim ilan edebileceğini öne sürüyor.
Sıkıyönetim, siyasi ve yasama faaliyetlerini yasakladı ve başbakanın görevden alınmasına sebep oldu. Şu anda Güney Kore, maliye bakanı tarafından yönetiliyor.