Güney Kore’nin istihbarat servisi, Çin merkezli yapay zeka uygulaması DeepSeek’in kullanıcı verilerini “aşırı derecede” topladığını ve kendini eğitmek için tüm verileri kullandığını iddia etti.
Uygulamanın, Çin için “ulusal gurur meselesi” olabilecek konularda verdiği yanıtlara da dikkat çekildi.
Hükümet kurumlarına uyarı gönderen Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), DeepSeek’in diğer yapay zeka hizmetlerinden farklı olarak sohbet kayıtlarını aktarma özelliğine sahip olduğunu açıkladı.
NIS, “Uygulama, kullanıcıları tanımlayabilecek klavye giriş kalıplarını topluyor ve bunları Çinli şirketlerin sunucularına iletiyor” ifadesini kullandı.
Güney Kore’deki devlet kurumları, güvenlik endişeleri nedeniyle uygulamaya erişimi engelledi. Güney Kore, bu konuda Avustralya ve Tayvan gibi ülkelerle iş birliği içinde.
NIS, DeepSeek’in reklamcılara kullanıcı verilerine sınırsız erişim verdiğini ve Güney Koreli kullanıcıların verilerini Çin’de depoladığını belirtti. Bu verilerin, Çin yasalarına göre hükümetin talebiyle erişilebilir hale getirilebileceği vurgulandı.
Ayrıca, DeepSeek’in yanıtlarının kullanılan dile göre değiştiği ifade edildi. Örneğin, uygulamanın kimçinin kökeni sorulduğunda Korece yanıt olarak Kore’ye ait olduğunu belirttiği, Çince yanıt olarak ise kökeninin Çin olduğu belirtildiği kaydedildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Pekin’in veri gizliliğine önem verdiğini ve yasalar çerçevesinde koruduğunu vurguladı. Sözcü, hükümetin şirketlerden veya bireylerden yasaları ihlal edecek şekilde veri toplamasını veya depolamasını istemediğini söyledi.