Gıdalardaki gizli tehlikeyi ortaya çıkaracak! Yapay zeka, tat alma korteksinin yerini alıyor…

Gıdalardaki gizli tehlikeyi ortaya çıkaracak! Yapay zeka, tat alma korteksinin yerini alıyor…
Yayınlama: 22.10.2024 10:43
A+
A-

Nature Dergisinde Yayınlanan İcat: Buzdolabındaki Açılmış Meyve Suyunuz Bozulmuş mu?

Bir Nature dergisinde yayınlanan makale, buzdolabınızdaki açılmış meyve suyunun hala içilebilir olup olmadığını belirleyen yeni bir icat tanıttı. İyon duyarlı transistörler kullanılarak ساخته شده, cihaz kimyasal iyonları algılayabiliyor. Yani, cihazın sensörleri bir sıvındaki iyonları ölçüyor ve bu bilgiyi bilgisayar tarafından yorumlanabilen bir elektrik sinyaline dönüştürüyor.

Araştırma ekibinden mühendis Saptarshi Das, “Yapay bir dil yapmaya çalışıyoruz, ancak yiyecekleri algılama sürecimiz sadece dille alakalı değil” diyor. “Dilimiz, yiyecek türleriyle etkileşime giren ve bilgileri tat alma korteksimize (biyolojik bir sinir ağına) ileten tat alıcılarından oluşuyor.”

Yeni sistemde sensörler dilin görevini görürken, yapay zeka algoritmaları tat alma korteksinin rolünü üstleniyor. Ekip, sensörü insan beyninin bilgiyi işleme şeklini taklit eden yapay bir sinir ağına bağlayarak sensörün topladığı verileri işleyip yorumlayabiliyor.

Das ve meslektaşları, sinir ağına belirli bir sıvının asitliğini belirlemek için kullanabileceği parametreler sağladı. Sinir ağı bu parametreleri kullanarak sıvının asitliğini yaklaşık yüzde 91 doğrulukla belirleyebildi. Sinir ağının asitlik analizini yapmak için kendi parametrelerini tanımlamasına izin verildiğinde doğruluk yüzde 95’in üzerine çıktı.

Gerçek dünyadaki içeceklerde test edilen elektronik dil, benzer meşrubatlar veya kahve karışımları arasında ayrım yapabildi, sütün sulandırılıp sulandırılmadığını anlayabildi, meyve suyunun bozulup bozulmadığını belirleyebildi ve suda zararlı PFAS kimyasallarının bulunup bulunmadığını tespit edebildi.

Das, “Sinir ağının verilerdeki incelikli özelliklere baktığını gördük” diyor. “Bunlar, insanlar olarak düzgün bir şekilde tanımlamakta zorlandığımız şeyler.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.