Astronomik Keşif: 3 Milyon Yaşındaki Gezegen
Evrenin derinliklerinde, astronomlar nadiren görülen bir gezegen keşfettiler. Henüz 3 milyon yaşında olan ve Dünya’dan yaklaşık 1500 kat daha genç olan bu gezegen, gezegen oluşumumuza dair bildiklerimizi sorguluyor.
“TIDYE-1b” veya “IRAS 04125+2902 b” olarak adlandırılan bu “bebek” gezegen, NASA’nın TESS teleskobu kullanılarak keşfedildi. Gezegen, yıldızının önünden geçerken yıldız ışığında oluşan hafif bir kararma sayesinde tespit edildi.
Kuzey Carolina Üniversitesi’nden Madyson Barber liderliğindeki ekip, bu sıra dışı gezegeni gözlemledi. “Gezegenler tipik olarak gaz ve tozdan oluşan yassı bir diskin içinde oluşur,” diyen Barber, ekledi: “TIDYE-1b ise yıldızının ve diskinin hizasından farklı bir yörüngede bulunuyor. Bu sıra dışı eğiklik, gezegen oluşumu modellerimizi sorgulatıyor.”
Dünya kadar yoğun olmasa da Dünya’nın yaklaşık 11 katı çapında olan TIDYE-1b, gezegenlerin 10 milyon yıldan daha kısa sürede oluşabileceğine dair kanıtlar sunuyor. Genç gezegenlere daha önce nadiren rastlanmasının nedeni, onların gaz ve toz bulutları tarafından gizleniyor olmaları olabilir.
Çalışmanın baş yazarı Barber, “TIDYE-1b gibi gezegenlerin keşfi, gezegen oluşumuna dair bir zaman yolculuğu yapmamıza olanak tanıyor,” dedi.