Fransız hükümeti bu hafta içinde, aşırı sağ ve sol partilerin Başbakan Michel Barnier’e karşı verdiği güvensizlik oylaması nedeniyle düşebilir.
Ulusal Ralli lideri Marine Le Pen, Barnier’in işleri daha da kötüleştirdiğini ve görevden alınması gerektiğini belirterek hükümete karşı gensoru önergesi verdi.
Barnier’in kırılgan koalisyonu, 1962’den bu yana güvensizlik oylamasıyla düşürülen ilk Fransız hükümeti olma tehlikesiyle karşı karşıya.
RN milletvekilleri ve sol ittifakın toplam sayısı Barnier’i devirmek için yeterli oya sahip. Le Pen, partisinin kendi tasarısına ek olarak sol ittifakın güvensizlik tasarısına oy vereceğini doğruladı. Oylamanın yarın yapılması bekleniyor.
Partiler, Barnier’in erken saatlerde sosyal güvenlik yasa tasarısını parlamentodan oylama yapılmaksızın geçirmeye çalışacağını söylemesinin ardından gensoruyu verdi. Barnier hükümetini garanti altına almak için son anda Le Pen’in partisine siyasi taviz verse de, RN Barnier’e destek vermeyi reddetti.
France Unbowed’dan Mathilde Panot, hükümetin siyasi kaos nedeniyle kınadıklarını ifade etti.
Fransa, yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor ve icra yetkilerine sahip. Parlamento, hükümeti şekillendirmede rol oynuyor.
Cumhurbaşkanı, en çok oyu alan partinin Başbakan adayını atayabilir, ancak bu bir zorunluluk değildir. Temmuz ayındaki seçimleri sol ittifak kazansa da Cumhurbaşkanı Macron, merkez sağdan Barnier’i Başbakan olarak atadı. Barnier hükümetinin güvenoyuna aşırı sağcı Le Pen’in partisi RN destek verdi.
Fransız parlamentosunun aşırı sol, aşırı sağ ve merkez sağa bölünmüş olması, hükümetin düşmesi durumunda Avrupa’nın kalbinde bir boşluğa yol açacak.
Başbakan Barnier, milletvekillerinden gensoruya destek vermemelerini istedi. Hükümetin düşmesinin Fransız halkı tarafından affedilmez bir hata olacağını söyledi.
Barnier’in azınlık hükümeti ayakta kalmak için RN desteğine güveniyordu. Ancak bütçe tasarısının, Fransa’nın kamu açığını azaltmayı amaçlayan vergi artışları ve harcama kesintilerini içermesi, bu desteği kaybetmesine neden oldu.
Barnier’in çevresi ve Le Pen taraftarları, anlaşmaya varmak için ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor. Barnier’e yakın bir kaynak, Başbakanın Le Pen’e büyük tavizler verdiğini ve hükümeti düşürmenin bu kazanımların kaybına yol açacağını belirtti.
Parlamento 20 Aralık’a kadar bütçeyi kabul etmezse, geçici hükümet anayasal yetkilerini kullanarak bütçeyi kararnameyle geçirebilir.