Multimedya

Bursa Trilye'de gezilecek yerler içinde en güzel mekanlar

Trilye, Bursa'da yer alan bir belde ve etkileyici havasıyla Türkiye'nin dikkatini çekiyor. Yön bulma, aktiviteler ve lezzetler hakkında bilgi almak için gezi rehberimize göz atabilirsiniz.

Abone Ol

Hafta sonları, İstanbul'un yanı sıra diğer bölgelerden de ziyaretçi akınına uğrayan yerler arasında Trilye öne çıkıyor. Doğal güzellikleri, tarihi atmosferi ve huzur veren havasıyla öne çıkan bu şirin belde, Bursa'nın Zeytinbağı ilçesinde bulunuyor. Trilye'ye ulaşım oldukça kolay. İstanbul'dan araçla yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonrası Trilye'ye varabilirsiniz. Trilye'ye gelindiğinde, tarihi evlerin arasında dolaşmak büyük bir keyif. Burada hem doğal güzelliklerin tadını çıkarabilir hem de geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Trilye'de gezilecek yerler arasında özellikle tarihi evler ve manzarası enfes olan sahil şeridi bulunuyor. Şirin kafelerinde bir mola verip yöresel lezzetleri denemek ise gezinizi tamamlayacak güzel bir deneyim olabilir. Trilye'de balık restoranları oldukça ünlü, bu yüzden taze deniz ürünlerini tatmadan buradan ayrılmamanızı tavsiye ederim. Trilye'ye giderek keşfedilmemiş güzellikleri keşfetmek için bir gün ayırmanızı öneririm.

Son dönemde, Tirilye'nin turist çekme potansiyeli hızla artıyor. Bu artışın arkasındaki ana etken ise sosyal medya. İnsanların bu güzel köyden paylaştıkları fotoğraflar, onu popüler bir seyahat noktası haline getirdi.

TRİLYE'DE GEZİLECEK YERLER Trilye'nin ziyaret edilecek yerleri genellikle tarihi ve antik yapılarla dolu. Ancak buradaki eski evlerin bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz. Bu evler, ülkemizin eski mimari kültürünü görmek isteyenler için benzersiz bir keşif fırsatı sunuyor. Köyün manzarası ve doğal güzellikleri büyüleyici olsa da, eski ve bakımsız evlerin varlığı üzücü. Neyse ki, bu ünlü gezi noktasındaki tarihi yapıların restorasyon sürecine girebileceği umudu var.

Trilye Evleri Trilye'nin ününü yaratan asıl unsurlardan biri kesinlikle bu eski evlerdir. Onların eski dokusu ve mimarisi, herkesin fotoğraflarını süsleyerek adeta doğal bir stüdyo gibi işlev görüyor. Her sokağın köşesinde ise birbirinden eski evler bulunuyor. Bu evlerin geçmişte yaşananları hala barındırdığı hissi, ziyaretçilere adeta tarihle buluşma fırsatı sunuyor. Ancak, dokularını koruyarak ne kadar daha var olacakları ise merak konusu. Ancak, bu evleri kaybolmadan görmek önemli. Güverte şeklindeki ev, altında bir manav bulunan ev ve "perili ev" olarak bilinen tarihi yapılar, yıkılmak üzere olanlar arasında. Köy sokaklarını yürüyerek dolaşmak, bu evleri görmek için en iyi yol. Bir yeri keşfetmenin en iyi yolu mutlaka o bölgeyi adımlamaktır çünkü bu sayede çok özel keşif noktaları keşfedilebilir. Bu arada, perili evi görmeden geçmeyin. Bu evlerin önünde harika fotoğraflar çekebilir ve unutulmaz kareler elde edebilirsiniz.

Taş Mektep Trilye'de keşfedilecek bir diğer tarihi mücevher ise 1909 yılında inşa edilen bir bina. Bu yapı, Osmanlı'nın eğitim alanındaki reformları sonrasında hayata geçirilmiş. Mübadele sürecinin ardından, 1924 yılında yetimler için bir ev olarak hizmet vermiş. Ancak, 1928 yılında tekrar okul olarak kullanılmaya başlanmış. Ne var ki, 1988 yılında kaderine terk edilmiş ve yalnız kalmış. Şimdi, bu tarihi yapıyı restore etme planları yapılıyor.

Aziz Vasil Kilisesi Mübadele sonrasında Taş Mektep'in öksüzler evine dönüşmesiyle birlikte, bu bina aynı zamanda yemekhane olarak kullanılmaya başlanmış. Okulun yemekhanesi olarak işlev gören kilise ise daha sonra çeşitli amaçlar için kullanılmış bir mekân haline gelmiş. Bugün ise Faruk Çelik Kültür Merkezi olarak adlandırılan tarihi yapı, 2009 yılında restore edilerek hizmete açılmıştır.

Yuannes Kilisesi Bu tarihi bina, 19. yüzyılda bir Rum Kilisesi olarak inşa edilmiş ve ziyaret edilmeye değer güzel bir nokta olarak öne çıkıyor. Mübadele sonrasında, bir Rum iş adamı tarafından satın alınmış ve otel olarak dönüştürme girişimlerinde bulunmuş ancak başarılı olamamıştır. Bu nedenle, günümüzde Trilye'de eski ve bakımsız bir şekilde durmaktadır.

Kemerli Kilise Trilye'de keşfedilecek çok eski yapılar arasında Kemerli Kilise de bulunuyor. Zamanla harabe haline gelse de, günümüzde hala tüm tarihi değerleriyle ayakta duruyor. Bu kilisenin, tarihte resmedilen ilk kilise olduğu söylentiler arasında yer alıyor. 13. yüzyıla ait olduğu bilinen bu kilise, Hz. Meryem'e adanmıştır.

Eski Postane Köydeki en iyi korunan tarihi yapılar arasında bulunan bu postane binası, özellikle dikkat çekiyor. 1902 yılında inşa edilen Eski Postane, altı katı taştan, en üst katı ise ahşaptan oluşuyor. Bu özel mülkiyet sahibi binayı, kendi imkanlarıyla restore ettirmiş.

Fatih Camii Trilye'de birçok kilise bulunuyor. Ancak çoğu kullanılmaz hale gelmiş olsa da, hala tarihi değerlerini koruyorlar. Bunlardan biri olan Hagios Stephanos Kilisesi ise özellikle dikkat çekiyor. 7. yüzyılda inşa edilen bu tarihi kilise, köyün en eski yapılarından biri olarak biliniyor. 1560 yılında ise camiye dönüştürülmüş. Günümüzde hala ibadet edilmekte olan caminin yanında ise Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan bir avlu bulunuyor.

Trilye Yat Limanı Trilye'nin sevimli ve keyifli bir yat limanı mevcut. Sıralı balıkçılardan taze balık alabilir, denizin serin esintisini içimize çekerek gezinti yapabilirsiniz. Yaz aylarında, meydanın yanındaki plajda da temiz ve yüzülebilir deniz keyfi yaşayabilirsiniz.

Trilye Köylü Pazarı Trilye'nin ekonomisi uzun yıllardır başlıca zeytincilikten sağlanmıştır. Köy pazarında, en kaliteli zeytin ve zeytinyağını bulabilirsiniz. Trilye Köylü Pazarı'nda yerel teyzeler, kendi ürettikleri zeytin ve zeytinyağlarını satmaktadırlar. Ancak sadece zeytin ve zeytinyağı değil, nar ekşisi, turşu, reçel, acı sos gibi doğal ve el yapımı ürünler de bulunmaktadır.

Trilye Çarşısı Hediyelik eşya almak için en ideal yerlerden biri burasıdır. Sevdiklerinize yöreye özgü hediyelik eşyaları buradan temin edebilirsiniz. Renkli ve canlı çarşı, tek bir dükkandan oluşuyor ancak yöreye özgü ürünlerin geniş bir yelpazesini sunuyor. Buradan alışveriş yaparken aynı zamanda renkli çarşının önünde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

TRİLYE'DE NE YENİR? Trilye, balıkçılarıyla ünlü küçük bir köydür ve burada tadabileceğiniz en enfes lezzetlerden biri balıktır. Levrek veya balık çorbası keyfi yapabilir, ayrıca kabak çiçeği dolmasıyla damaklarınızı şenlendirebilirsiniz. Yöresel közde Türk kahvesi de burada ün salmıştır. Cevizli ayva tatlısı ise dillere destan başka bir meşhur tatlıdır. Bu lezzetlerin tadını Trilye'de çıkarabilirsiniz.

TRİLYE'YE NASIL GİDİLİR? Trilye'ye ulaşım yöntemleri oldukça çeşitlidir. Bursa'nın Mudanya ilçesinde bulunan bu tarihi kasabaya, özel araç kullanarak veya deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. İDO feribotu veya BUDO seferleriyle Mudanya'ya varabilir ve oradan her 30 dakikada bir kalkan minibüslerle 15 dakikada Trilye'ye ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan nasıl gidilir? İstanbul'dan ise Eminönü'nden kalkan BUDO veya Yenikapı'dan kalkan İDO feribotlarıyla 1 saat 45 dakika içinde Mudanya'ya varabilirsiniz. Mudanya'dan sonra ise kalkan minibüslerle Trilye'ye ulaşabilirsiniz. Eğer özel aracınızla gitmeyi tercih ederseniz, Bursa'ya gidip buradan İstanbul'a devam edebilirsiniz. İstanbul ile Trilye arası yaklaşık 135 kilometredir ve gemlik'i geçtikten sonra Engürücük sapağından girerek Kurşunlu, Güzelyalı, Mudanya güzergahını takip ederek Trilye'ye varabilirsiniz.