Enerji Bakanı Bayraktar: Zorlu Enerji Dönüşümünde Bölgesel İşbirliği Gerekli
Son yıllarda yaşanan küresel krizlerin enerji sektörüne yansımalarını değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Arz güvenliğini sağlamak, vatandaşlara kaliteli ve düşük maliyetli hizmetler sunmak önceliğimiz.” dedi.
Bayraktar, İstanbul Enerji Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ekonomisi, sanayisi ve nüfusu hızla büyürken enerji talebinin de arttığını vurguladı. Bu nedenle en temel önceliklerinin arz güvenliğini sağlamak ve vatandaşlara sorunsuz, kaliteli, uygun fiyatlı ve çevre dostu hizmetler vermek olduğunu söyledi.
Enerji politikalarının 2053 net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde şekillendiğini ifade eden Bayraktar, bölgesel ve uluslararası işbirliklerinin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin yenilenebilir enerji payını her geçen gün artırdığını belirterek, “2024, yenilenebilir enerji kurulu güç artışında rekor bir yıl olacak. Şu anda tüm hanelerimizin elektrik ihtiyacını rüzgar ve güneş enerjileriyle karşılıyoruz.” dedi.
Türkiye’nin 2035’e kadar bugünkü rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünü 4 katına çıkarmayı hedeflediğini aktaran Bayraktar, “Her yıl en az 2000 megavat güneş ve rüzgar ihalesi yapacağız. Yatırım ve izin süreçlerini hızlandıracağız. 15 bin kilometre HVDC iletim hattı inşa ederek ülkemizi enerji otoyollarıyla doğudan batıya, güneyden kuzeye bağlayacağız. Bu projeler için önümüzdeki 11 yılda 108 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Bayraktar, nükleer enerjinin önemine değinerek, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin dört ünitesinin tamamının 2028 sonuna kadar faaliyete geçeceğini söyledi.
Doğal gazın enerji dönüşümünde geçiş yakıtı olarak çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa’nın 4. büyük doğal gaz ülkesi olduğunu söyledi. Tüm hane halkına doğal gaz götürmek hedefi doğrultusunda 5,8 milyar metreküplük depolama kapasitesi, 20 bin kilometre iletim ve 208 bin kilometre dağıtım hattıyla 81 il, 887 yerleşim yeri ve 222 organize sanayi bölgesine, yani nüfusun yüzde 84’üne doğal gaz ulaştırdıklarını ifade etti.
LNG alanındaki yatırımların ülkenin ve Avrupa’nın arz güvenliğine katkı sağladığını vurgulayan Bayraktar, son 8 yılda gazlaştırma kapasitesini 5 katına çıkararak günlük 160 milyon metreküpe ulaştırdıklarını söyledi. Bu güçlü altyapı ve İstanbul Finans Merkezi’nde kurmayı planladıkları Gaz Ticaret Merkezi ile enerji alanında merkez ülke konumlarını güçlendirdiklerini belirtti.
Bakan Bayraktar, son 7 yılda petrol üretiminin 3 katına çıktığını da kaydederek sözlerini şöyle tamamladı:
“Enerji alanında bölgesel işbirliklerimizi geliştirmeye ve kazan-kazan anlayışı içinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin ve bölgemizin enerji güvenliğine katkı sağlayacak projeleri geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün burada birçok ülkeden bakan arkadaşım ve şirket temsilcileriyle bu ikili ve çok taraflı enerji işbirliği projelerini görüştük. Enerji sektörü çok önemli sınamalardan geçti ancak önümüzde bizi bekleyen çok daha zorlu süreçler olabilir. Bu zorluklara ancak güçlü bölgesel işbirlikleri ve projelerle hazır olup yakın bir çalışma ile bu süreçleri yönetebileceğimize inanıyoruz.”
Etkinlikte Yoğun Diplomasi Trafiği
İstanbul Enerji Forumu kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Bulgaristan Enerji Bakanı Vladimir Malinov, Türkmenistan Devlet Bakanı ve Türkmengaz Başkanı Maksat Babayev, Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili ve Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile doğalgaz ihracatı ve petrol alanında işbirliklerini görüştü.