Jeopolitik Riskler ve Siyasi Belirsizlikler Emtia Piyasalarını Etkiledi
Jeopolitik gerilimler ve Güney Kore’deki siyasi belirsizlikler, geçtiğimiz hafta emtia piyasalarındaki fiyatlandırmaları etkiledi.
Orta Doğu ve Asya’daki Gerilimlerin Etkisi
Orta Doğu’daki Suriye’de artan şiddet ve Çin ile Tayvan arasındaki siyasi gerilimler, emtia piyasalarının yönünü şekillendirdi. Suriye’deki çatışmalar, 7 Aralık’ta 61 yıllık Baas rejiminin çökmesiyle sonuçlanırken, İsrail ordusunun Suriye’ye yönelik saldırıları arttı. Asya’da ise Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Tayvan Boğazı yakınlarında görüldüğü bildirildi.
Ekonomik Verilerin Piyasalara Yansıması
Amerika Birleşik Devletleri’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık bazda %0,3, yıllık bazda %2,7 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda %0,4, yıllık bazda %3 arttı. Analistler, ÜFE’deki artışın gıda fiyatları kaynaklı olduğunu belirtirken, hizmet fiyatlarındaki ılımlı seyrin enflasyon eğilimindeki düşüşü sürdürdüğüne dikkat çekti.
Dolar Talebinin Artması
ABD Başkanı Trump’ın diğer ülkelere gümrük vergisi uygulayacağını açıklaması ve FED’in politika faizini öngörülenden daha yavaş indirebileceğine dair beklentiler, dolar talebini artırdı. Dolar endeksi, geçtiğimiz hafta %1’e yakın yükselerek 106,9’a çıktı.
Altın ve Gümüş Fiyatlarının Beklentileri
Goldman Sachs yatırım bankası, güçlü dolar endeksine rağmen, FED’in faiz indirim beklentileri ve merkez bankalarının altın alımları nedeniyle altın fiyatlarının 2025 sonunda 3.000 doları aşabileceğini öngördü. Heraeus Precious Metals ise merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme olasılığı ve doların zayıflamasıyla altına olan talebin artacağını ve fiyatların rekor seviyelere ulaşabileceğini belirtti.
Diğer Emtialar
Bakırda, Cyclic Materials, Glencore’a 10.000 metrik ton geri dönüştürülmüş bakır tedarik edeceğini açıkladı. Boliden, Lundin Mining’in madenlerini 1,45 milyar dolara satın alacağını duyurdu. Baz metallerde alüminyum fiyatları %0,7 yükselirken, kurşun %2,5, nikel %0,8 ve çinko %1,3 düştü. Bakır ise yatay seyretti.
Petrol ve Doğal Gaz Piyasaları
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol üretiminin kasımda önceki aya göre günlük yaklaşık 130.000 varil artarak 103 milyon 440.000 varile çıktığını bildirdi. Küresel petrol talebinin bu yıl günlük 1 milyon 80.000 varil artışla 103 milyon 900.000 varil seviyesinde olması bekleniyor. Brent petrolün varil fiyatı haftaya %0,1 artışla başlarken, doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı da %8,8 arttı.
Tarım Ürünleri
Rusya ile Suriye arasındaki buğday sevkiyatları belirsizlik ve ödeme gecikmeleri nedeniyle durduruldu. Batı Avustralya Tahıl Endüstrisi, buğday mahsulü tahminini %5 yukarı yönlü revize etti. USDA üretim tahminlerine göre dünya pirinç üretimi günlük 3,37 milyon ton artarak 533,81 milyon tona yükseldi. FAO pirinç üretim tahminleri ise 100.000 ton azalarak 538,8 milyon tona geriledi. Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar buğdayda %0,9, soya fasulyesinde %0,2 ve pirinçte %0,5 arttı. Mısırda %0,5 düşüş yaşandı.
Kahve ve Kakaonun Yükselen Fiyatları
Kuru hava koşulları nedeniyle Brezilya ve Vietnam’daki kahve mahsulü beklentileri etkilenince kahve fiyatları bu yıl %80 yükseldi. Brezilyalı kavurucular, önümüzdeki yılın başlarından itibaren yerel fiyatları ortalama %30 artırmayı planlıyor. Kakaonun ton başına fiyatı, olumsuz iklim olaylarının devam etmesiyle haftanın tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşarak %14,7 arttı.