Emine Erdoğan’dan ‘ekolojik denge politikaları’ vurgusu

Emine Erdoğan’dan ‘ekolojik denge politikaları’ vurgusu
Yayınlama: 14.02.2025 11:45
Düzenleme: 03.03.2025 03:52
A+
A-

Döngüsel Ekonominin İlerletilmesi: Pakistan-Türkiye Ortaklığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pakistan ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, “Döngüsel Ekonominin İlerletilmesi: Sürdürülebilirlik İçin Pakistan-Türkiye Ortaklığı” etkinliğine katıldı.

Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in kızı ve Pencap Eyaleti Başbakanı Meryem Navaz Şerif’in ev sahipliğinde düzenlenen programda, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İstiklal Marşı ve Pakistan Milli Marşı okundu.

Emine Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Pakistan’ın kardeşlik bağlarıyla bağlı olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki dostluğun savaşlarla dolu dünyaya bir örnek olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Dönüşümsel Ekonomi ve Sıfır Atık” temasıyla düzenlenen etkinlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“Ekolojik dengeye insan eliyle verilen ağır hasarın faturası çok ağır” diyen Erdoğan, ormansızlaşma, çölleşme, kuraklık ve doğal felaketlerdeki artışın bu hasarın faturasının bir kısmı olduğunu belirtti.

İklim değişikliğinin herkesin gündeminde olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu mücadelede başarı istiyorsak, bütüncül bir yaklaşım koymalıyız. Ekolojik dengeyi yeniden tesis edecek politikalar üretmeliyiz. Yapılacaklar listemizin en başında, döngüsel ekonomiyi hayata geçirmek yer alıyor.” dedi.

Döngüsel ekonominin çevre dostu olduğunu ve kaynakları geri kazanmayı hedeflediğini belirten Erdoğan, bu ekonominin kirliliğin azaldığı, doğal kaynaklar üzerindeki stresi azalttığı ve yeni iş imkanları yarattığı bir gezegene kavuşulmasını sağlayacağını vurguladı.

Türkiye’nin Sıfır Atık Hareketi’nin bu anlamda önemli bir model olduğunu belirten Erdoğan, her yıl 30 Mart’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edildiğini hatırlattı.

“Sıfır Atık Vakfı küresel girişimler için çatı olmaya devam ediyor” diyen Erdoğan, vakfın küresel girişimler için bir çatı olmaya devam ettiğini bildirdi.

İklim değişikliğinin toplumların güvenliği ve hayatiyetleri üzerinde de derin etkileri olduğunu ifade eden Erdoğan, “Pakistan’ın küresel sera gazı emisyonlarına katkısı yüzde 1 bile değil. Buna rağmen, iklim değişikliği ile sıklığı ve şiddeti artan, sel ve aşırı sıcaklıklar gibi felaketleri yaşamak zorunda kalıyorlar.” dedi.

İklim değişikliğinden en çok dezavantajlı grupların etkilendiğini belirten Erdoğan, bu yönüyle iklim değişikliğinin orantısız etkisinin bir insan hakları konusu olduğunu vurguladı.

Plastik kirliliğinin içinden çıkılamayan bir sorun yumağına dönüştüğünü belirten Erdoğan, dünyada her yıl üretilen 400 milyon ton plastik atık ve doğada çözünmesinin bin yılı bulması nedeniyle plastik atıkla kuşatıldıklarını söyledi.

“Türkiye’de 1 Ocak 2019’da plastik poşetleri ücretlendirdik. Bu uygulamamızın meyvelerini, ilk aşamada bile plastik poşet kullanımında yüzde 75’lik bir azalma olarak topladık.” diyen Erdoğan, Pakistan’da da benzer uygulamaların yapıldığını bildiğini belirtti.

Kadın liderliğinin çevre konularında dönüştürücü olduğunu belirten Erdoğan, Pencap Eyaleti Başbakanı Meryem Navaz Şerif’in bu konuya atfettiği önemin Pakistanlıların da aynı görüşte olduğunu gösterdiğini ifade etti.

“Pakistan’ın çevre konularındaki çalışmalarında, Pakistan’ın güçlü kadınlarının önemli aktörler olacağına inancım tam.” diyen Erdoğan, iki ülkenin çevre konularında işbirliği yapmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Başbakanlık İklim Değişikliği ve Çevresel Eşgüdüm Koordinatörü Romina Khurshid Alam ise Emine Erdoğan’a Sıfır Atık girişimindeki liderliği için teşekkürlerini sundu.

Emine Erdoğan’ın vizyonu altında Türkiye’nin, atık yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda küresel bir örnek teşkil ettiğini dile getiren Alam, Emine Erdoğan’ın çalışmalarının yalnızca Pakistan için değil tüm dünya için ilham kaynağı olduğunu bildirdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.