Ülkeler Yaşlı Sürücüler İçin Sürüş Güvenliğini Artırıyor
Dünyada her yıl 1,2 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu istatistik, birçok ülkeyi sürüş güvenliğini sağlamak için yeni önlemler almaya itiyor. Avrupa Birliği (AB) de yaşlı sürücülerin trafikteki payını azaltmak için bir ilk olarak ehliyetlerde üst yaş sınırı uygulamaya hazırlanıyor.
Şu anda yürürlükte olan yasaya göre 70 yaşını aşan sürücüler beş yılda bir sağlık raporu almak zorunda. Rapor verilmezse ehliyetleri iptal ediliyor.
Türkiye’de bu uygulama için başlangıç yaşı 65 olarak belirlendi. Bu yaştan itibaren ehliyet yenilemelerinde sağlık raporu şartı aranıyor ve ehliyetler beş yıl geçerli oluyor. 80 yaşın üzerindeki sürücüler için bu süre iki yıla iniyor.
AB’de 75 Yaş Üstü Trafiğe Çıkamayacak
AB’nin planladığı yeni düzenlemeyle ehliyet sahipleri sadece 75 yaşına kadar araç kullanabilecek. Bunun gerekçesi, yaşlı sürücülerin reflekslerindeki azalmanın trafik kazalarına yol açabileceği. Ancak bu değişikliğe birçok kişiden tepki geldi.
Evlerinden uzak yaşayan ve günlük işlerini ya da sağlık sorunlarını çözmek için araç kullanmak zorunda kalan yaşlı sürücüler, kararı “anlamsız” buluyor. AB’de geçerli olması planlanan düzenlemenin ilerleyen yıllarda Türkiye için de uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu.
Japonya’da Yaşlı Sürücülere “Yaşlı Sürücü” İşareti Zorunlu
Yaşlı sürücülere yönelik farklı uygulamalar uygulayan ülkelerden biri de Japonya. Dünyanın Monako’dan sonra en yaşlı nüfusuna sahip olan Japonya, 75 yaş ve üzeri kişilerin kullandığı araçlara “Koreija” sembolünün yapıştırılmasını zorunlu tuttu. Bu sembol “yaşlı sürücü” işareti anlamına geliyor.