Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Portekiz’e gidiyor: BM Medeniyetler İttifakı 10. Küresel Forumu’na katılacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Portekiz’e gidiyor: BM Medeniyetler İttifakı 10. Küresel Forumu’na katılacak
Yayınlama: 24.11.2024 15:50
A+
A-

Türkiye, BM Medeniyetler İttifakı’nın 10. Küresel Forumu’nda Yer Alacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25-27 Kasım 2024 tarihleri arasında Portekiz’in Cascais şehrinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı’nın 10. Küresel Forumu’na katılacak.

Türkiye’nin 2005’ten bu yana İspanya ile birlikte eş sunuculuğunu yürüttüğü forumda, Dışişleri Bakanı Fidan, açılış konuşmasını yapacak. Fidan’ın konuşmasında, kutuplaşma ve ayrımcılığın yeniden yükselişine, Orta Doğu sorunlarına çözüm bulunmasının önemine ve İslam karşıtlığına karşı uluslararası dayanışmanın vurgulanması bekleniyor.

Forum, Medeniyetler İttifakı’nın en üst düzeyli etkinliği olup, iki yılda bir İttifak’ın Dostlar Grubu üyesi bir ülkenin ev sahipliğinde düzenleniyor. Son forum 2022 yılında Fas’ta gerçekleştirilmişti.

Katılımcılar arasında Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, BM Genel Sekreteri António Guterres, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ve İspanya Kralı VI. Felipe ile Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu üye ülkelerinin temsilcileri yer alacak.

Forum marjında, Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı da yapılacak ve Bakan Fidan bu toplantıda da konuşacak. Toplantının sonunda Dostlar Grubu üyeleri tarafından Cascais Bildirisi kabul edilecek.

BM Medeniyetler İttifakı Hakkında

Medeniyetler İttifakı, Türkiye ve İspanya tarafından 2005 yılında başlatıldı ve BM Genel Sekreteri tarafından benimsenerek bir BM girişimi haline geldi.

Eğitim, gençlik, medya, göç ve kadınlar, İttifak faaliyetlerinin temel alanlarını oluşturuyor. İttifak ayrıca, arabuluculuk, aşırıcılığın önlenmesi, kültürler arası diyaloğun teşvik edilmesi ve dini hoşgörüsüzlük ve bağnazlıkla mücadeleyi de öncelikleri arasında sayıyor.

Medeniyetler İttifakı’nın çalışmalarını desteklemek ve yaygınlaştırmak için kurulan Dostlar Grubu’na şu anda 131 devlet ve 29 uluslararası kuruluş üye.

Türkiye’nin Rolü

Türkiye, Medeniyetler İttifakı’nın kuruluşundan bu yana İttifaka siyasi ve mali destek veriyor. Türkiye, özellikle İslamofobiyle mücadelede İttifakın daha aktif ve görünür bir rol üstlenmesi için çalışıyor. Bu doğrultuda, İttifakın 2024-2026 Eylem Planı’na İslamofobiyle mücadeleye özel bir bölüm eklendi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.